Internetul este bun pentru creier

Internetul contribuie la creşterea capacităţii de funcţionare a creierului în cazul persoanelor de vârsta a doua sau a treia, potrivit unui studiu dat recent publicităţii de Universitatea California din Los Angeles, informează BBC News Online.

Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului Internetul este bun pentru creier

Internetul este bun pentru creier (Imagine: Mediafax Foto)

Echipa de la universitatea americană a stabilit că, în momentul în care utilizatorul caută ceva pe internet, în creier sunt stimulaţi centrii nervoşi responsabili pentru luarea deciziilor şi pentru operaţiunile de gândire complexe.

Cercetătorii au spus că navigarea online ar putea contracara schimbările psihologice care intervin o dată cu îmbătrânirea şi care determină încetinirea proceselor din creier.

Studiul a fost publicat în American Journal of Geriatric Psychiatry şi precizează că, pe măsură ce creierul îmbătrâneşte, apar o serie de schimbări, inclusiv diminuarea şi reducerea activităţii celulelor nervoase, care influenţează performanţa.

S-a crezut mult timp că activităţile care menţin activitatea creierului, cum ar fi dezlegarea de cuvinte încrucişate, ar putea ajuta la minimalizarea impactului diminuării proceselor mentale, apărută în urma înaintării în vârstă. Studii de dată recentă au arătat că în lista de procese elaborată anterior se poate adăuga şi navigarea pe internet.

"Rezultatele studiului sunt încurajatoare, tehnologiile computerizate de ultimă oră putând avea efecte psihologice şi potenţiale beneficii asupra adulţilor de vârstă medie sau în vârstă", a declarat Gary Small. "Efectuarea de căutări pe internet declanşează procese complicate în creier, acestea putând contribui la îmbunătăţirea funcţionării creierului", a adăugat acesta.

Cel mai recent studiu a fost realizat cu ajutorul a 24 de voluntari, cu vârste de 55-76 de ani, dintre care jumătate erau utilizatori de internet experimentaţi.

Fiecare dintre voluntari a fost conectat la un aparat de scanare a creierului în timp ce efectua două procese diferite: căutări pe internet şi lecturarea unei cărţi. Ambele activităţi au generat activităţi semnificative în regiunile din creier care controlează vorbirea, cititul, memoria şi capacităţile vizuale.

Cercetătorii au declarat că au comparat activitatea de lectură cu multitudinea alegerilor pe care oamenii trebuie să le facă atunci când navighează pe internet pentru a obţine informaţii relevante.

Ei au sugerat că persoanele care abia încep să navigheze pe internet nu au încă abilităţile şi strategiile necesare pentru a realiza o căutare online de succes.

"O sarcină cotidiană simplă, precum efectuarea de căutări pe internet, pare să îmbunătăţească circuitul din creierul adulţilor în vârstă, ceea ce demonstrează sensibilitatea creierele noastre şi capacitatea de a învăţa  chiar şi atunci când îmbătrânim", a declarat unul dintre realizatorii studiului.

"Aceste descoperiri fascinante se adaugă cercetărilor anterioare, care sugerează că oamenii în vârstă şi de vârstă medie pot reduce riscul de demenţă prin efectuarea de activităţi care le stimulează creierul", a declarat Rebecca Wood, Chief Executive Alzheimer's Research Trust.

"Utilizatorii de internet în vârstă fac exact acest lucru. Interacţiunile sociale frecvente, exerciţiile regulate şi menţinerea unei diete echilibrate pot reduce şi riscul apariţiei demenţei", a spus ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici