Internetul nu favorizează izolarea socială

Internetul nu favorizează izolarea socială, contrar multor alte teorii vehiculate pe piaţă, americanii fiind mai puţin singuratici decât acum 25 de ani, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Pew Internet.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Internetul nu favorizează izolarea socială

Internetul nu favorizează izolarea socială (Imagine: Mediafax Foto)

Contrar teoriilor vehiculate pe piaţă, internetul şi noile tehnologii nu afectează negativ relaţiile interumane, ci dimpotrivă stimulează relaţiile, americanii fiind mai puţin singuratici decât acum 25 de ani,

Utilizatorii internetului, a reţelelor de socializare precum Facebook sau a telefoanelor mobile îşi fac mai multe relaţii sociale şi mai diverse comparativ cu cei care ignoră noile tehnologii ale comunicării, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, realizat pe un eşantion de 2.512 americani.

"Noi am descoperit că răspândirea cazurilor de izolare socială nu s-a schimbat foarte mult din 1985", epocă în care internetul şi telefonul mobil nu existau, au declarat autorii studiului, Keith Hampton şi Lauren Sessions.

"Există mereu tendinţa de a da vina pe tehnologie atunci când au loc schimbări sociale", a declarat profesorul Hampton.

"Acesta este primul studiu care analizează legăturile dintre folosirea noilor tehnologii şi izolarea socială şi descoperim opusul a ceea ce se credea. Cei care folosesc internetul şi telefonul mobil au avantaje sociale notabile", a mai adăugat el.

"Doar 6% din populaţia adultă nu are pe nimeni cu care să vorbească, iar 12% nu au un confident", aceleaşi proporţii ca şi acum 25 de ani. Reţeaua de relaţii sociale a devenit mai importantă pentru cei care deţin un telefon mobil sau fac schimb de poze pe internet.

"În medie, volumul contactelor sociale serioase este cu 12% mai important pentru cei care au un telefon mobil şi cu 9% mai important pentruc ei care fac schimb de fotografii pe internet sau fac schimb de mesaje electronice", mai afirmă autorii studiului.

Cei familiarizaţi cu noile tehnologii de comunicare au tendinţa de a avea o reţea de contacte sociale mult mai diversificată decât ceilalţi. Potrivit studiului 45% dintre repondenţi au declarat că discută probleme serioase şi cu alte persoane, în afara membrilor familiei, în timp ce 55% dintre utilizatorii de internet fac acelaşi lucru.

Cei care fac schimb de fotografii pe internet au cu 61% mai multe şanse să poarte discuţii cu interlocutori care au opinii politice diferite de ale lor. Totodată, persoanele care scriu un blog au cu până la 95% mai multe şanse să aibă relaţii sociale cu o persoană de culoare diferită de a sa.

Potrivit studiului, în luna octombrie, 38% dintre americanii care au mers la bibliotecă au folosit şi internetul.

Studiul mai notează totuşi că abonarea la o reţea de socializare precum Facebook sau MySpace diminuează comunicarea cu persoanele din apropiere.

La nivel global, legăturile sociale sunt întreţinute, în primul rând, de comunicarea verbală directă (210 zile pe an), urmată de telefonul mobil (195 de zile) şi SMS-uri şi telefonia fixă (125 de zile).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici