Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş susţin că intervenţia a fost făcută la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.
Intervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin prin două operaţii succesive la un interval de 5 zile, „fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa”.
Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş.
„Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator”, arată SCJU Târgu Mureş.
Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni. El va urma un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută, susţin medicii.