- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.01.2010, 12:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Interzicerea untului în alimentaţie ar putea salva mii de vieţi
Untul ar trebui interzis în alimentaţie pentru a proteja sănătatea oamenilor, potrivit unui cunoscut chirurg cardiolog din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
213 afișări
Interzicerea untului în alimentaţie ar putea salva mii de vieţi
Chirurgul cardiolog Shyam Kolvekar susţine că această măsură radicală ar putea salva vieţile a mii de tineri adulţi, protejându-i de infarcte şi de blocaje arteriale.
Avertizând asupra pericolelor pentru sănătate generate de consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cardiologul britanic le recomandă oamenilor să mănânce mai puţină carne roşie, să aleagă sortimente de lapte cu un conţinut mai mic de grăsimi şi să folosească în alimentaţie uleiul de măsline şi cel de floarea soarelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Grăsimile saturate provoacă anual în Marea Britanie aproximativ 200.000 de decese premature din cauza maladiilor cardiace.
Adulţii consumă, în medie, 800 de grame de grăsimi saturate în fiecare lună - cu 20% mai mult decât limita recomandată de specialişti. Menţinerea consumului de grăsimi saturate în interiorul acestei limite ar putea salva 3.500 de vieţi în fiecare an.
Shyam Kolvekar, medic la University College London Hospital, a declarat: "Prin interzicerea untului şi înlocuirea lui în alimentaţie cu alte produse tartinabile sănătoase, în fiecare zi, consumul zilnic de grăsimi saturate ar putea fi redus cu opt grame. Această modificare în dieta zilnică ar salva mii de vieţi în fiecare an şi i-ar ajuta pe oameni să se protejeze faţă de maladiile cardiace", cel mai important factor de deces din Marea Britanie.
"Atunci când un pacient ajunge la cabinetul meu, el a fost deja diagnosticat cu o anumită maladie coronariană. Noi suntem ultima verigă din lanţul medical. Detaliul cel mai frustrant este acela că adeseori necesitatea unei operaţii pe cord ar fi putut fi prevenită printr-o dietă săracă în grăsimi saturate", a explicat specialistul britanic.
În trecut, operaţiile de bypass erau necesare în cazul pacienţilor aflaţi în pragul pensionării, însă în ultimii ani, chirurgii au constatat că pe listele lor de operaţii se află tot mai mulţi pacienţi în jurul vârstei de 30 de ani. În orice caz, dezvăluirile chirurgului Shyam Kolvekar au declanşat polemici aprinse între reprezentanţii industriei alimentare şi o serie de maeştri bucătari deveniţi celebri graţie unor emisiuni culinare televizate.
Un purtător de cuvânt al renumitului maestru bucătar Jamie Oliver, considerat "pionierul" îmbunătăţirii nutriţiei elevilor din şcoli, a declarat: "El se pronunţă împotriva interzicerii untului, deoarece foloseşte untul în reţetele sale, de exemplu pentru prepararea cartofilor copţi pentru cina de Crăciun. El nu apreciază această «poliţie» alimentară, a cărei politică este de a interzice toate alimentele. Untul poate fi consumat fără probleme, dar cu moderaţie".
David Halhead, proprietarul unei ferme de produse lactate din comitatul Lancashire, a declarat: "Există mult mai multe dovezi care atestă faptul că produsele lactate sunt benefice pentru sănătate. Laptele şi untul conţin multe minerale importante. Oamenii s-au săturat de acele persoane care lansează tot felul de teorii care nu au nicio justificare ştiinţifică. Există numeroase alte lucruri care te pot ucide înainte ca untul să îţi dăuneze. Eu mănânc unt şi beau lapte în fiecare zi şi cu toate acestea sunt încă în viaţă".
Declaraţiile chirurgului Shyam Kolvekar au fost publicate de KTB, o companie de PR din Marea Britanie, care este clientul trustului Unilever, producătorul unui important brand de margarină.
Un purtător de cuvânt al companiei KTB a declarat, însă, că nu există nicio legătură financiară între chirurgul britanic şi trustul Unilever şi că specialistul nu a fost plătit pentru efectuarea acestui studiu: "Acestea sunt doar opiniile lui".
Opiniile cardiologului britanic au coincis cu o campanie lansată de Food Standards Agency (FSA) pentru promovarea beneficiilor aduse de laptele degresat.
Clair Baynton, directorul departamentului de nutriţie din cadrul FSA, a declarat: "Laptele cu un conţinut de grăsime de doar 1% ne oferă toate beneficiile nutriţionale de care avem nevoie - calciu, proteine, minerale şi vitamine -, conţinând doar jumătate din cantitatea de grăsime existentă în laptele integral sau semidegresat. Orice lucru care aduce beneficii pentru sănătate merită să fie măcar încercat".
Filiala britanică a producătorului Mars a anunţat, la rândul său, că va reduce concentraţiile de grăsimi saturate din batoanele de ciocolată Mars, Snickers, Topic, Milky Way şi Flyte, prin folosirea în procesul de fabricaţie a uleiului de floarea soarelui.
La rândul lor, medicii britanici au cerut interzicerea folosirii grăsimilor trans în industria alimentară, pentru a reduce numărul infarctelor şi atacurilor cerebrale provocate de aceste substanţe.
Acizii graşi trans, sau grăsimile trans, sunt uleiuri vegetale obţinute prin procese chimice, ce intră în componenţa a mii de sortimente alimentare procesate precum cele comercializate în restaurantele de tip fast food, sau în diverse branduri de biscuiţi, chipsuri, margarină şi diverse alimente semipreparate.
Influenta organizaţie britanică Faculty of Public Health, care reprezintă 3.300 de angajaţi din sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie, susţine că aceste alimente nu au nicio valoare nutriţională şi cauzează creşterea colesterolului în fluxul sangvin, conducând la producerea infarctelor, a atacurilor cerebrale şi la reducerea fertilităţii la femei.
Alan Maryon-Davis, directorul acestui organism britanic, a declarat: "Grăsimile trans sunt mai puţin cunoscute decât grăsimile saturate, însă sunt mult mai dăunătoare. Ele provoacă un număr impresionant de maladii coronariene. Alimentele pot fi preparate foarte uşor şi fără aceste grăsimi trans, iar Guvernul ar trebui să le interzică mai repede, deoarece eliminarea lor din alimentaţie ar putea salva multe vieţi".
Grăsimile trans, care sunt folosite pentru a prelungi perioada de garanţie a produselor alimentare de pe rafturile magazinelor, sunt deja interzise în Danemarca, Elveţia, Austria şi în statele americane New York şi California.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34