Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Invizibilitatea poate deveni realitate

Invizibilitatea poate deveni realitate

Cercetătorii americani şi chinezi au făcut un nou pas în cursa pentru obţinerea invizibilităţii, prin realizarea unui sistem care seamănă cu pelerina vrăjitorului Harry Potter, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Invizibilitatea poate deveni realitate
16 ian. 2009, 13:25, Ştiinţă-Sănătate

Cercetătorii americani şi chinezi au fost primii care au demonstrat că invizibilitatea poate deveni realitate, odată cu fabricarea unui material prototip, în 2006, cu ajutorul teoreticianului britanic Sir John Pendry.

Ideea pe care se bazează fenomenul invizibilităţii este cea a mirajului, fenomenul optic ce poate fi remarcat în depărtare, pe un drum plat, într-o zi toridă de vară, a explicat David Smith, de la Universitatea Duke, din statul american Carolina de Nord, principalul autor al acestui studiu.

"Vedeţi de la distanţă nişte apă care acoperă şoseaua, dar în realitate este doar o reflexie a cerului", a spus acesta. "În acest exemplu, mirajul face ca şoseaua să devină invizibilă. În acelaşi mod, cea mai recentă descoperire a noastră creează un miraj", a spus cercetătorul.

Echipa de cercetători a elaborat o serie de formule matematice ce permit dezvoltarea unui număr mare de meta-materiale, neexistente în natură, capabile să facă obiectele să devină invizibile.

Razele infraroşii şi spectrul luminos vizibil alunecă peste obiecte, la fel cum apa alunecă peste pietre, făcându-le să dispară.

Noua "pelerină a invizibilităţii" are o lungime de 50,8 centimetri, o lăţime de 10,16 centimetri şi o înălţime de 2,54 centimetri, fiind formată din peste 10.000 de bucăţi de fibră de sticlă, dintre care 6.000 au o formă unică, fiind dispuse în rânduri paralele.

Forma acestor bucăţi componente, dar şi unghiurile sub care ele sunt dispuse permit devierea undelor electromagnetice şi au fost determinate prin formule matematice.

Acest studiu a fost finanţat, în principal, de firma americană Raytheon Missile Systems, Forţele Armate Aeriene din Statele Unite şi Fundaţia naţională a ştiinţelor din China.

Citeşte şi:

"Pelerina invizibilităţii", tot mai aproape de realitate

O "pelerină acustică", concepută de cercetătorii spanioli