Potrivit savanţilor britanici, câinii au fost nevoiţi să îşi dezvolte creierul mai mult decât pisicile, deoarece speciile de mamifere al căror stil de viaţă este caracterizat printr-un nivel ridicat de socializare au nevoie de o capacitate cerebrală mai mare, comparativ cu mamiferele solitare.
Cercetătorii britanici au studiat o serie de date referitoare la mărimea creierelor a peste 500 de mamifere – vii sau fosilizate -, care au trăit în ultimele 60 de milioane de ani.
În urma acestui studiu, savanţii au descoperit că maimuţele sunt mamiferele ale căror creiere au crescut cel mai mult în volum de-a lungul timpului. Pe locurile următoare s-au clasat, în ordine, caii, delfinii, cămilele şi câinii.
Pisicile şi alte mamifere solitare au beneficiat de o creştere mult mai mică a masei cerebrale.
Medicul Susanne Shultz, de la Royal Society Dorothy Hodgkin Fellow din cadrul International Childbirth Education Association (ICEA), principala autoare a studiului, a declarat: „Acest studiu infirmă vechea teorie potrivit căreia creierele mamiferelor au avut aceeaşi rată de dezvoltare pentru toate speciile. Speciile al căror stil de viaţă este marcat de un grad înalt de socializare au beneficiat de un ritm mult mai mare de creştere a volumului cerebral, comparativ cu speciile solitare”.
„Cooperarea şi coordonarea în cadrul unui grup reprezintă uneori o adevărată provocare şi, de-a lungul mileniilor, anumite mamifere au evoluat către o capacitate cerebrală mai mare, pentru a face faţă nevoilor de socializare din cadrul grupului”, a concluzionat aceeaşi cercetătoare.