ISS are un nou comandant: Al doilea din istoria staţiei care nu este nici american, nici rus

Astronautul canadian Chris Hadfield a devenit, miercuri, comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), urmându-i în această funcţie americanului Kevin Ford şi devenind totodată cel de-al doilea comandant din istoria staţiei care nu provine nici din Statele Unite, nici din Rusia.

Urmărește
459 afișări
Imaginea articolului ISS are un nou comandant: Al doilea din istoria staţiei care nu este nici american, nici rus

ISS are un nou comandant: Al doilea din istoria staţiei care nu este nici american, nici rus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta este pentru prima dată când un canadian va comanda ISS şi a doua oară când această funcţie a fost încredinţată unui astronaut din afara Statelor Unite şi a Rusiei, după europeanul Frank De Winne, care a exercitat-o în anul 2009.

Chris Hadfield, în vârstă de 53 de ani, care se află la bordul staţiei de pe 21 decembrie 2012 şi trebuie să îşi încheie misiunea în luna mai, a fost felicitat de regina Marii Britanii - şeful statului canadian - şi de premierul canadian Stephen Harper.

Astronautul a devenit foarte popular în Canada pe parcursul acestei misiuni, cea de-a treia pe care o petrece în spaţiu, comunicând foarte mult cu fanii lui tineri, de la bordul staţiei, postând pe Twitter fotografii din spaţiu, fapt care i-a adus aproape o jumătate de milion de admiratori. El a cântat, inclusiv la chitară, în timpul mai multor transmisii în direct către Terra.

Preluarea funcţiei de comandant de către Chris Hadfield marchează începutul celei de-a 35-a expediţii la bordul ISS. Astronauţii din expediţia cu numărul 34 vor reveni pe Pământ joi seară.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici