- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.11.2009, 15:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ISS: Astronauţii au încheiat cu succes prima ieşire orbitală din timpul misiunii Atlantis
Doi astronauţi de pe naveta Atlantis, care s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) miercuri, au încheiat cu succes, joi, prima dintre cele trei ieşiri orbitale programate în timpul actualei misiuni pe ISS.
Urmărește
21 afișări
ISS: Astronauţii au încheiat cu succes prima ieşire orbitală din timpul misiunii Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mike Foreman şi Robert Satcher, cei doi astronauţi, şi-au încheiat misiunea, care a durat şase ore şi 37 de minute, joi, la ora 21.01 GMT.
"Au îndeplinit toate sarcinile cu două ore mai devreme decât a fost prevăzut", a indicat un comentator al televiziunii NASA, care a retransmis în direct misiunea.
Cei doi astronauţi au instalat o antenă de schimb pe ISS şi au realizat legăturile pentru conductele de amoniac de pe modulul american Unity. Amoniacul este utilizat pentru instalaţia de climatizare a avanpostului orbital. Astronauţii au lubrifiat mecanismul Mobile Base System al staţiei, o platformă exterioară mobilă de lucru şi stocare. Totodată, cei doi astronauţi au lubrifiat articulaţiile braţului robotizat al laboratorului japonez Kibo. Foreman şi Satcher au reinstalat Payload Attach System, o platformă pentru stocarea echipamentelor, situată pe ISS în partea vizibilă dinspre Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
În cele două ore care le-au mai rămas, Mike Foreman şi Robert Satcher au îndeplinit o sarcină programată pentru cea de-a doua ieşire orbitală, care va avea loc sâmbătă şi la care vor participa Foreman şi Randolph Bresnik.
Aceasta a fost a patra ieşire orbitală pentru Mike Foreman şi prima pentru Robert Satcher.
Aceasta a fost, de asemenea, a 134-a ieşire în spaţiu pentru asamblarea şi întreţinerea ISS. Ieşirile orbitale au totalizat 837 de ore şi 28 de minute. Construcţia ISS a început în 1998.
Naveta Atlantis a fost lansată din Florida, luni, pentru o misiune de 11 zile, a cincea şi, totodată, ultima din acest an pentru o navetă spaţială americană.
Această misiune, al cărei nume de cod este STS-129, a avut ca scop livrarea la bordul avanpostului orbital a 12 tone de materiale şi piese de schimb, care vor fi depozitate pe două platforme exterioare. Ele vor fi utilizate ulterior pentru a asigura buna funcţionare a ISS, după ce cele trei navete spaţiale americane vor fi scoase din circulaţie.
Printre materialele şi echipamentele transportate de Atlantis se află două giroscoape, necesare pentru stabilitatea staţiei, şi două rezervoare de azot, indispensabile pentru sistemul de climatizare.
Asamblarea ISS fiind aproape terminată, agenţia spaţială americană doreşte să trimită cât mai multe materiale şi piese de schimb la bordul ISS în timpul acestor ultime zboruri ale navetelor americane.
După misiunea Atlantis, NASA va mai avea la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Atlantis s-a conectat la ISS
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe