- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (18.07.2011, 12:35)
Îţi place să înoţi în aer liber? Ce boli poţi lua din apă şi care sunt sfaturile specialiştilor
Înotatul în aer liber, în lacuri, iazuri, râuri este extrem de popular, mai ales pe perioada verii, însă mulţi dintre cei care îl practică nu ştiu că pot lua diverse boli din apă. Din cauza resturilor menajere sau a infecţiilor răspândite de animalele sălbatice, apele pot fi contaminate.
Urmărește
4851 afișări
Înot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Apa de mare nu cauzează atât de multe probleme deoarece apa nu stagnează, iar salinitatea împiedică înmulţirea bacteriilor. Înotul în ape dulci este mai periculos", a declarat microbiologistul Paul Hunter, scrie dailymail.co.uk.
Specialiştii spun însă că acesta nu este un motiv de îngrijorare dacă sunt luate anumite măsuri de precauţie.
Leptospiroza sau maladia Weil este o infecţie provocată de urina animalelor. Simptomele bolii sunt stările de vomă, diareea, dureri de cap, dureri musculare, iar netratată, boala poate provoca moartea din cauză că organele cedează.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
"Leptospiroza este răspândită din urina şobolanilor, a vulpilor, iepurilor şi chiar a aricilor şi poate fi contactată din ape stătătoare. Un om poate contacta boala dacă bea apă infectată, însă maladia intră în organism dacă ajunge în sânge", spune microbiologistul Paul Hunter.
Pescarii şi persoanele care se plimbă cu canoe sau jet-ski sunt de obicei victime ale bolii deoarece se taie adesea în apă.
Sfaturile specialiştilor:
-
purtaţi sandale pentru a evita tăieturile pe tălpi, iar dacă aveţi o rană, nu intraţi în apă
-
nu înotaţi într-o zonă urbană decât în cazul în care sunteţi siguri că apa este monitorizată pentru siguranţă
Criptosporidioza este provocată de un parazit care atacă intestinul subţire. Boala este comună la copiii cu vârste între unu şi cinci ani, însă poate afecta pe oricine. Simptomele sunt diareea, stări de vomă, deshidratare, dureri puternice de cap şi câteodată o iritaţie pe piele, în jurul stomacului. Netratată, criptosporidioza poate fi fatală.
Criptosporidioza provine de la apele menajere sau animale moarte şi este comună în zonele în care există turme de oi sau vaci, care pot urina în apă.
Sfaturile specialiştilor:
-
spălaţi-vă bine pe mâini după ce intraţi într-un râu
-
nu mâncaţi nimic până nu vă asiguraţi că mâinile sunt perfect curate
E.coli - deşi este asociată cu toxiinfecţia alimentară, boala poate fi contactată şi din ape care conţin resturi menajere. Provoacă stări de vomă şi diaree şi poate fi fatală, însă dacă este tratată cu antibiotice, se vindecă destul de repede.
Otita externă este o infecţie comună cunoscută sub numele de "urechea înotătorului" deoarece persoanele care înoată regulat sunt de cinci ori mai expuse la aceasta. Mici zgârieturi, tăieturi sau pete pe piele pot vulnerabiliza urechea în faţa bacteriilor din apă, iar aceasta se poate inflama şi cauza mâncărimi. În cazurile severe bolnavul poate chiar surzi temporar.
Sfaturile specialiştilor:
-
nu băgaţi urechile în apă dacă nu sunteţi siguri că apa este curată
-
folosiţi dopuri de urechi pentru a evita ca apa murdară să intre în interiorul urechilor
Deşi nu provoacă nicio boală, şi algele sunt printre bacteriile care aduc neplăceri persoanelor care înoată. Algele pot provoca iritaţii, mâncărimi, probleme ale stomacului sau reacţii alergice care duc la dificultăţi de respiraţie.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe