- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (04.09.2009, 17:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia va construi o centrală solară spaţială
Japonia, o ţară cu puţine resurse naturale, dar care deţine numeroase tehnologii de vârf, intenţionează să construiască o centrală solară spaţială care să trimită pe Terra energia înmagazinată pe orbită cu ajutorul unor fascicule laser sau a microundelor.
Urmărește
158 afișări
Panouri solare pe ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Săptămâna aceasta, la expirarea termenului de depunere a ofertelor, statul japonez a desemnat firmele şi organismele care trebuie să fabrice acest dispozitiv futurist, considerat vital de către autorităţile publice nipone.
Obiectivul acestui proiect ambiţios este aşezarea, în jurul anului 2030, pe orbita geostaţionară, la 36.000 de kilometri de Terra, a acestui dispozitiv echipat cu numeroase panouri solare.
Elemenţii fotovoltaici din spaţiu, la fel ca cei instalaţi pe solul terestru, vor converti energia razelor solare în electricitate, având, însă, o capacitate anuală de până la 10 ori mai mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Acest curent electric va fi la rândul lui transformat în flux energetic transmis prin fascicule laser sau prin microunde până pe Terra, unde va fi captat de o imensă antenă parabolică, fiind transformat apoi în electricitate.
"Deoarece este vorba de o formă de energie ecologică şi inepuizabilă, considerăm că acest sistem poate să contribuie la rezolvarea problemelor legate de insuficienţa energetică şi de încălzirea globală a Terrei din cauza gazelor cu efect de seră. Lumina Soarelui abundă în spaţiu", au explicat cercetătorii japonezi de la Mitshubishi Heavy Industries (MHI).
Această uriaşă provocare ştiinţifică şi industrială, coordonată de Agenţia spaţială japoneză (JAXA), pare desprinsă din romanele SF, însă guvernul nipon lucrează la acest proiect încă din 1998. Un număr de 130 de cercetători, dispersaţi în 12 grupuri de lucru, participă la acest proiect.
Ministerele Economiei, Comerţului şi Industriei şi al Ştiinţei şi Tehnicii au încredinţat, începând cu 1 septembrie, dreptul de a fabrica acest dispozitiv companiei MHI şi Institutului de cercetare pentru fabricarea navelor spaţiale fără echipaj uman la bord.
Mai multe etape sunt prevăzute înainte de inaugurarea acestui dispozitiv spaţial, prevăzută pentru anul 2030.
Mai întâi, un satelit de testare, destinat experimentelor de transmitere a microundelor către Terra, va fi plasat pe orbita joasă, cu ajutorul unei rachete japoneze, în viitorul apropiat.
Apoi, experţii niponi vor verifica fezabilitatea unui ansamblu robotizat în spaţiu, alcătuit din elementele unei structuri fotovoltaice flexibile, a cărei putere va fi de 10 megawaţi, ce va pluti la aceeaşi altitudine cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Această etapă va avea loc în jurul anului 2020.
Ulterior, un prototip cu o putere de 250 de megawaţi va fi plasat pe orbita geostaţionară. El va fi folosit pentru a testa funcţionalitatea şi competitivitatea financiară a proiectului.
Scopul final constă în producerea de electricitate la un cost care să nu fie prohibitiv comparativ cu celelelate tipuri de energie.
Cercetătorii japonezi vor să construiască un sistem definitiv de 1.000 megawaţi, care să permită producerea, în 2030, a unui kilowat-oră (kWh) la un tarif de 8 yeni (0,06 euro), de aproximativ şase ori mai mic decât tariful actual.
Chiar dacă tariful este atractiv, guvernul nipon va trebui să convingă populaţia. Potrivit unui studiu realizat în 2004 de către JAXA, pe un eşantion de 1.000 de persoane, securitatea este principalul motiv de nelinişte în rândul populaţiei, deoarece cuvintele "laser" şi "microunde" trezesc multă teamă în minţile japonezilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe