John McCarthy, unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, a murit

Savantul american John McCarthy, considerat unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, a murit la vârsta de 84 de ani, au anunţat reprezentanţii prestigioasei universităţi americane Stanford.

Urmărește
692 afișări
Imaginea articolului John McCarthy, unul dintre pionierii inteligenţei artificiale, a murit

John McCarthy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John McCarthy, profesor emerit la departamentul de ştiinţe informatice de la Universitatea Stanford din California, unde a predat timp de aproape 40 de ani, a murit duminică.

Lui îi este atribuită inventarea termenului "inteligenţă artificială" sau "AI", în urma unei propuneri pe care el a făcut-o în anul 1955, împreună cu alţi oameni de ştiinţă, pe vremea când lucra la Dartmouth College, o universitate din statul american New Hampshire.

În propunerea lui, savantul american a cerut realizarea unui studiu "despre felul în care maşinile ar putea să folosească un limbaj, idei abstracte şi concepte, să rezolve probleme rezervate omului".

John McCarthy se află la originea limbajului Lisp, utilizat pe scară largă de cercetătorii din domeniul inteligenţei artificiale.

McCarthy a început să lucreze la Universitatea Stanford în 1962, unde a înfiinţat un laborator de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale - SAIL.

Potrivit site-ului acestei universităţi, prima provocare pe care au "atacat-o" savanţii din acel laborator a fost aceea de a încerca "să creeze roboţi capabili să interacţioneze cu succes cu lumea fizică înconjurătoare".

Într-o biografie online a lui John McCarthy, reprezentanţii Universităţii Stanford citează o declaraţie a profesorului, datând din 2003, în care acesta se declara convins de faptul că într-o bună zi computerele vor atinge "nivelul inteligenţei omului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici