- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (16.10.2009, 15:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jongleriile stimulează activitatea cerebrală
Activităţiile complexe de coordonare precum jongleriile produc modificări semnificative în structura creierului, stimulând activitatea cerebrală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează bbc.co.uk.
Urmărește
56 afișări
Jongleriile stimulează activitatea cerebrală (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Neuroscience, jongleriile determină o creştere cu 5% a materiei albe din creier, considerată o adevărată "reţea de cablare" între diversele zone cerebrale.
Persoanele care au participat la acest studiu s-au antrenat timp de şase săptămâni, iar creierele lor au fost scanate atât înainte, cât şi după aceste teste.
Cercetătorii consideră că dacă sunt practicate pe termen lung, aceste exerciţii pot conduce la descoperirea unui tratament împotriva mai multor maladii, precum scleroza multiplă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Oamenii de ştiinţă de la departamentul Clinical Neurology din cadrul Universităţii Oxford au folosit tehnica de imagistică cu rezonanţă magnetică (MRI), care măsoară mişcarea moleculelor de apă în interiorul ţesuturilor cerebrale.
Semnalele transmise se modifică în funcţie de numărul centrilor şi fibrelor nervoase din zonele cerebrale scanate şi de cât de strâns sunt acestea conectate între ele.
Modificările de la nivelul materiei cenuşii, zona din creier în care au loc procesarea şi analiza informaţiilor, au fost evidenţiate prin studii precedente, însă oamenii de ştiinţă nu au reuşit, până la acest studiu, să demonstreze capacitatea de stimulare şi de creştere a materiei albe.
La acest studiu au participat 24 de tineri adulţi, cu o bună stare de sănătate. Niciunul dintre ei nu ştia să facă jonglerii înainte de începerea studiului. Ei au fost împărţiţi în două grupuri. Voluntarii din primul grup au primit lecţii săptămânale de jonglerie, timp de şase săptămâni, fiind rugaţi să exerseze 30 de minute în fiecare zi. Ceilalţi 12 voluntari au alcătuit grupul de control şi nu au urmat acest regim de antrenament. După antrement, cei 12 voluntari din primul grup au putut să efectueze cel puţin două cicluri complete de jonglerie cu trei mingi.
Voluntarii din ambele grupuri au fost testaţi prin tehnica MRI atât înainte, cât şi după şedinţele de antrenament. După şase săptămâni, oamenii de ştiinţă au constatat la voluntarii din primul grup o creştere cu 5% a materiei albe, într-o secţiune din spatele creierului, denumită "sulcus intraparietal". Această zonă conţine o serie de nervi care îi fac pe oameni să reacţioneze atunci când se întind să prindă diverse obiecte ce apar în câmpul vederii periferice.
A existat o mare variaţie în ceea ce priveşte abilitatea voluntarilor de a jongla, însă în cazul tuturor a fost evidenţiată o creştere a materiei albe.
Cercetătorii de la Oxford speră ca studiile viitoare să poată determina dacă aceste rezultate se vor reflecta în numărul fibrelor nervoase cerebrale sau în creşterea grosimii tecilor de mielină care înconjoară neuronii. Ei speră, totodată, să descopere în curând aplicaţii clinice pentru această descoperire, precum noi tratamente eficiente împotriva unor maladii neurologice grave, precum scleroza multiplă.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe