La ce vârstă se atinge nivelul maxim de fericire?

Oamenii ating nivelul maxim de fericire şi mulţumire la vârsta de 74 de ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani şi americani, publicat recent în revista Social Indicators Research, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului La ce vârstă se atinge nivelul maxim de fericire?

La ce vârstă se atinge nivelul maxim de fericire? (Imagine: Mediafax Foto)

Oamenii spun adeseori că zilele din copilărie şi adolescenţă au fost cele mai fericite din viaţa lor, în timp ce alţii preferă să spună că "viaţa începe după vârsta de 40 de ani".

În opinia autorilor acestui studiu, ambele categorii se înşeală, deoarece, în realitate, nivelul maxim de fericire şi satisfacţie este atins de oameni abia după ce împlinesc vârsta de 74 de ani.

O combinaţie de factori, precum reducerea responsabilităţilor, a grijilor de natură financiară şi faptul că aceştia au mai mult timp liber, duce la obţinerea unui nivel maxim de satisfacţie, ce nu este atins niciodată în prima parte a vieţii.

Acest studiu a relevat faptul că persoanele aflate în jurul vârstelor de 50 de ani - 60 de ani devin mai vesele, iar satisfacţia atinge nivelul de 5,9 puncte, pe o scală de la 1 la 7, în jurul vârstei de 74 de ani.

Cercetătorii au descoperit că nivelul de fericire începe să scadă în anii adolescenţei, de la valoarea medie de 5,5, şi continuă o linie descendentă până la vârsta de 40 de ani, după care urmează o linie constantă, până la vârsta de 46 de ani. După această vârstă, graficul fericirii urmează o curbă ascendentă şi atinge nivelul maxim după aproape 30 de ani. După vârsta de 74 de ani, nivelul de satisfacţie scade din nou, deoarece tot mai multe persoane încep să sufere din cauza unor probleme de sănătate.

Cercetătorii germani şi americani care au realizat acest studiu au analizat rezultatele unui sondaj realizat în Marea Britanie, la care au participat peste 21.000 de bărbaţi şi femei, ce au fost rugaţi, la intervale regulate, de către cercetători să evalueze nivelul de satisfacţie din vieţile lor.

Participanţii la acest sondaj au avut de ales între răspunsurile eşalonate pe o scală de la 1 la 7, în care cifra 1 era echivalentul insatisfacţiei, iar cifra 7, al satisfacţiei totale.

Autorii studiului consideră că oamenii încep să aprecieze ceea ce au pe măsură ce înaintează în vârstă şi resimt dorinţa de a se bucura cât mai mult de zilele rămase. Totodată, pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii devin tot mai eficienţi în ceea ce priveşte controlarea emoţiilor negative.

Pe de altă parte însă, persoanele în jurul vârstei de 20 - 30 de ani resimt acut stresul şi greutăţile vieţii zilnice, fiind preocupaţi să îşi cumpere o locuinţă, să îşi întemeieze o familie şi să îşi construiască o carieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici