- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (07.07.2010, 13:49)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza tuberculozei
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că tuberculoza este încă foarte activă în multe ţări, astfel că la fiecare patru secunde un om este diagnosticat cu această maladie, iar la fiecare zece secunde un bolnav moare din cauza TBC, a afirmat medicul Anca Macri, de la Institutul de Pneumologie.
Urmărește
158 afișări
La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza tuberculozei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"În urma tuberculozei mor mai mulţi copii şi adulţi decât în urma oricărei alte boli nfecţioase. În lume, la fiecare zece secunde, un om moare de tuberculoză. La fiecare patru secunde, un om se îmbolnăveşte de tuberculoză. Fiecare bolnav de tuberculoză netratată poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane - în primul rând pe cei apropiaţi din familia bolnavului. Aproape 80 la sută dintre bolnavii de tuberculoză au vârste de 15 - 45 de ani", a declarat specialistul, miercuri, în cadrul conferinţei de presă privind TBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
În România, sunt înregistrate anual 27.500 cazuri noi, iar peste 100.000 sunt rude ale celor bolnavi care fac acestă maladie. În ultimul deceniu, peste 1.000.000 de români au venit în contact cu această boală (ca pacienţi sau aparţinători). Boala se transmite dacă persoana sănătoasă va sta în acelaşi spaţiu închis cu bolnavul care tuşeşte cel puţin opt ore continuu.
Deşi România continuă să aibă o incidenţă mare a tuberculozei (cea mai mare incidenţă din Europa), în ultimii cinci ani valorile acestui indicator au înregistrat reduceri semnificative, de la 153,1 la suta de mii de locuitori în 2002, la 110,1 la suta de mii în 2007 şi la 108,7 la suta de mii în 2008. Numărul de cazuri nou diagnosticate, în 2008, a fost de 18.744, în timp ce numărul total al recidivelor a fost de 4.002.
Mortalitatea prin TB în România a înregistrat de asemenea valori în descreştere, de la 10,7 la sută în 2002 la 7,8 la sută în 2006 şi 7,6 la sută în 2008.
În prezent, România ocupă locul patru în Europa (din 54 de ţări) şi 52 în lume (din 212 ţări) în privinţa frecvenţei tuberculozei, a spus Macri.
Medicul a reamintit faptul că una dintre marile probleme care vor crea mari suferinţe în viitor este apariţia tuberculozei rezistentă la medicamente.
Potrivit medicului, în ultimii 35 de ani, practic nu au fost descoperite noi instrumente eficiente, de diagnosticare sau tratare a acestei boli. "Din păcate, TB este asociată în special cu un nivel socio-economic scăzut, care de obicei este un grup mai puţin «interesant» pentru cititori sau decidenţi. Totuşi, trebuie să nu uităm că cel mai important factor de risc este prezenţa unei persoane cu TB activă pulmonar în anturajul apropiat. Orice persoană care are semne de TB trebuie îndrumată rapid către medic pentru investigare", a mai spus medicul.
Specialiştii susţin că imunodepresia, subnutriţia şi unele afecţiuni, precum diabetul cresc riscul de apariţie a bolii.
"Insist, tuberculoza (TB) este o boală contagioasă. Ca şi obişnuita răceală, tuberculoza se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane - şi anume cei care au un număr mare de microbi în plămâni, pe care îi pot exhala în exterior (tuberculoză activă/cu frotiu pozitiv). Când persoanele bolnave tuşesc, strănută, vorbesc sau scuipă, răspândesc în aer germenii TB, cunoscuţi drept bacili Koch. Netratată, orice persoană cu TB activă va infecta în medie între 10 şi 15 persoane pe an", a precizat medicul pneumolog.
O treime din populaţia lumii este acum infectată cu bacili TB, iar între cinci şi zece la sută dintre persoanele infectate cu bacili TB (şi care nu sunt infectate cu HIV) se îmbolnăvesc sau se infectează cândva în viaţă. Persoanele infectate atât cu HIV, cât şi cu bacilii TB au risc mare de a face tuberculoză.
Tuberculoza se manifestă cel mai frecvent prin tuse seacă, ce durează mai mult de trei săptămâni, febră scăzută (37-38 grade Celsius), scădere în greutate, oboseală şi transpiraţii, mai ales în cursul nopţii.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe