La nivel mondial, unul din 25 de decese, provocat de consumul de alcool

La nivel mondial, unul din 25 de decese este provocat de consumul de alcool, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea din Toronto, publicat în revista medicală Lancet, informează bbc.co.uk.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului La nivel mondial, unul din 25 de decese, provocat de consumul de alcool

La nivel mondial, unul din 25 de decese, provocat de consumul de alcool (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii canadieni au precizat faptul că numărul deceselor provocate de consumul de alcool sunt mai numeroase în rândul oamenilor săraci.

La nivel mondial, consumul mediu de alcool se situează în jurul valorii de 12 unităţi (o unitate este echivalentă cu 10 ml de alcool pur, n.r.) pe săptămână, dar această valoare ajunge în Europa la 21,5.

Efectele nocive ale alcoolului asupra populaţiei sunt similare cu cele provocate de fumat, în urmă cu un deceniu.

Potrivit acestui studiu, deşi au fost evidenţiate câteva aspecte benefice ale consumului moderat de alcool asupra maladiilor cardiovasculare, acestea sunt cu mult depăşite de efectele negative ale alcoolului.

În plus, în afară de maladiile asociate în mod direct cu consumul de alcool, precum cele hepatice, o serie întreagă de alte boli, precum cancerul bucal, cancerul la colon, cancerul mamar, depresiile şi atacurile cerebrale, au fost asociate cu alcoolul.

Cantităţile de alcool consumate pe glob variază de la o ţară la alta, iar cercetătorii canadieni au declarat că cele mai multe dintre persoanele adulte - 45% dintre bărbaţi şi 66% dintre femei - se abţin să consume alcool, în cea mai mare parte a vieţii lor.

Consumul mediu de alcool este de 17 unităţi pe săptămână în America, iar cele mai mici valori se înregistrează în Orientul Mijlociu - 1,3 unităţi pe săptămână.

Pentru 2004, cel mai recent an pentru care există date comparabile pe ţări, la nivel global, 3,8% din totalul deceselor (unul din 25) au fost provocate de consumul excesiv de alcool.

În total, numărul deceselor puse pe seama consumului de alcool a crescut în comparaţie cu anul 2000, în principal pentru că un număr din ce în ce mai mare de femei au început să consume alcool.

Cea mai mare rată a deceselor asociate cu alcoolul se înregistrează în Europa, unde 10% din totalul deceselor sunt provocate în mod direct de alcool.

În Europa, cele mai mari valori se înregistrează în fostele republici sovietice, unde 15% din totalul deceselor (un deces din şapte) sunt provocate de alcool.

Pe plan mondial, bărbaţii se confruntă cu un risc de deces provocat de consumul de alcool de cinci ori mai mare decât femeile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici