- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TOKYO, (29.11.2014, 15:08)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lansarea în spaţiu a sondei japoneze Hayabusa-2, amânată pentru luni
Japonia va lansa, luni, sonda spaţială Hayabusa-2, care trebuie să se întâlnească în 2018 cu asteroidul 1999 JU3, fiind a doua întâlnire de acest fel pentru un satelit nipon, după ce lansarea, programată iniţial pentru duminică, a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Urmărește
103 afișări
Lansarea în spaţiu a sondei japoneze Hayabusa-2, amânată pentru luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Lansarea rachetei H-2A, care va purta în spaţiu sonda japoneză Hayabusa-2, fusese iniţial programată să aibă loc duminică, la ora 4.30 GMT (6.30 ora României), de la baza din Tanegashima, situată în sudul arhipelagului nipon, dar a fost reprogramată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit AFP.
"(Lansarea, n.r.) va avea loc luni, la ora 13.22 şi 43 de secunde (6.22 ora României, n.r.)" a anunţat, sâmbătă, Agenţia japoneză de explorare spaţială (JAXA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Trimiterea în spaţiu a sondei nipone va fi transmisă în direct, în format 4K, într-o transmisiune experimentală prin satelit, pentru testarea tehnologiilor de televiziune în sistem 4K care oferă o imagine cu o rezoluţie de patru ori mai mare decât cea disponibilă în formatul HD.
Odată ajunsă în spaţiu, sonda Hayabusa se va îndrepta către 1999 JU3, un asteroid aproape sferic, cu diametrul de aproape un kilometru, în apropierea căruia va ajunge la jumătatea anului 2018.
Obiectivul misiunii constă în colectarea unor eşantioane de material cosmic de sub suprafaţa acestui corp ceresc care conţine carbon şi apă, pentru a identifica materiile organice ce existau în spaţiu la originea Sistemului Solar. Revenirea pe Terra este programată pentru sfârşitul anului 2020.
"Această misiune de colectare de materii primitive are potenţialul de a revoluţiona felul în care înţelegem condiţiile de formare a planetelor", au explicat cercetătorii care coordonează acest proiect al Agenţiei spaţiale japoneze (JAXA). "În plus, misiunea poate să ne ofere şi alte informaţii importante pentru a ne proteja mai bine propria planetă", au mai spus aceştia.
Hayabusa-2 este aproape identică cu Hayusa, dar beneficiază de tehnologii îmbunătăţite, care au ţinut cont de numeroasele avarii cu care s-a confruntat sonda din misiunea iniţială, ce a reprezentat totuşi o reuşită.
Asteroidul 1999 JU3 are aceeaşi orbită ca şi asteroidul precedent, Itokawa. El este însă de două ori mai mare şi conţine substanţe organice de natură diferită.
"Ajungând în apropiere de asteroidul 1999 JU3, sonda va analiza suprafaţa acestuia cu ajutorul instrumentelor de teledetecţie", explică specialiştii de la JAXA.
Hayabusa-2 va lansa un vehicul spaţial robotizat, denumit Minerva2, şi un robot denumit Mascot (echivalentul lui Philae, robotul din misiunea Rosetta), creat de Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa şi de omologul său german, DLR. Plasate pe asteroid, cele două mici vehicule spaţiale Minerva2 şi Mascot vor analiza, in situ, suprafaţa asteroidului.
Apoi, sonda Hayabusa-2 va trebui să facă faţă unei provocări tehnologice spectaculoase: va lansa un proiectil şi se va "ascunde" în spatele asteroidului, în timp ce acel proiectil va exploda deasupra lui 1999 JU3, proiectând în mod violent o bilă din metal, care ar trebui să facă un crater cu un diametru de câţiva metri.
Hayabusa-2 va reveni apoi în locul iniţial şi se va plasa pe asteroidul "rănit", pentru a recolta materiale de pe scoarţa acestuia. Eşantioanele vor fi stocate în capsula care va reveni pe planeta noastră.
Acesta este programul teoretic al noii misiuni, care nu ar fi fost posibilă fără "miracolul" reuşit de precedenta, Hayabusa.
Cu o durată de şapte ani şi marcată de o serie infernală de defecţiuni, misiunea Hayabusa a devenit un veritabil simbol naţional al perseverenţei japoneze, care sfârşeşte întotdeauna prin a învinge adversitatea.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe