Lansarea navetei spaţiale Endeavour spre ISS, amânată din cauza vremii nefavorabile - VIDEO

Agenţia spaţială americană a decis, duminică, să amâne cu 24 de ore lansarea navetei Endeavour spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat directorul programului de lansare.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Lansarea navetei spaţiale Endeavour spre ISS, amânată din cauza vremii nefavorabile - VIDEO

Lansarea navetei spaţiale Endeavour spre ISS, amânată din cauza vremii nefavorabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă, însă condiţiile meteorologice sunt instabile şi nu ne simţim în stare să lansăm naveta în această noapte", a declarat Mike Leinbach.

"Din acest motiv, am decis să amânăm lansarea cu 24 de ore", a adăugat acesta.

Aceasta va fi prima lansare a unei navete spaţiale americane în 2010 şi are ca misiune livrarea ultimelor cele mai mari elemente ale avanpostului orbital. Misiunea STS-130 a navetei Endeavour, a 33-a dedicată construirii ISS, este prevăzută să dureze 13 zile şi include trei ieşiri pe orbită.

Endeavour va livra pe ISS modulul Tranquility, construit de grupul european Thales Alenia Space în uzina sa din Torino (Italia). Ultimul cel mai mare element al ISS conţine cel mai sofisticat sistem de susţinere a vieţii care a fost vreodată trimis în spaţiu. El are sarcina de a recicla apa folosită şi de a produce oxigen pentru echipaj. Tranquility conţine şi un sistem de controlare a atmosferei şi un compartiment-toaletă pentru echipaj, dar şi un sistem de conectare la celelalte compartimente locuibile şi vehicule pentru transportul astronauţilor sau al echipamentelor.

Vor mai fi conectate la staţie modulul Cupola şi staţia lui de lucrări robotizate, de unde vor fi controlate lucrările de asamblare şi întreţinere ale avanpostului orbital. Cupola, care are formă de dom, cu şase ferestre pe părţi şi o fereastră centrală, va oferi o perspectivă inedită a Pământului de pe ISS.

După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar patru zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

Navetele spaţiale americane rămân în continuare singurele vehicule spaţiale capabile să transporte echipamente extrem de grele şi foarte voluminoase, indispensabile operaţiunilor de întreţinere a ISS, care va rămâne operaţională până în 2020.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici