- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (13.01.2010, 14:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Laserul împlineşte 50 de ani
Inventat în urmă cu 50 de ani, ca un produs al cercetărilor de laborator, laserul a devenit omniprezent şi indispensabil în viaţa cotidiană, fiind folosit de reţelele telefonice, playerele DVD, dar şi în medicină şi în industrie.
Urmărește
537 afișări
Laserul împlineşte 50 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acronim pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplicarea Luminii prin Emisia de Raze Stimulate), laserul face să circule lumina captată într-o cavitate între două oglinzi.
Fasciculul laser, care concentrează o rază într-o lungime de undă omogenă, este mai intens decât lumina naturală, de o singură culoare şi unidirecţional.
Primul flash de lumină laser roşie a fost produs cu un cristal solid de rubin, pe 16 mai 1960, în Malibu (California, SUA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
-
Yoon Suk Yeol vrea să se reprezinte singur în cadrul procedurilor judiciare
-
Zelenski recunoaşte: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
La început, laserele pe rubin sau pe gaz "erau considerate ca fiind nişte curiozităţi fără prea mare utilitate", a declarat Claude Cohen-Tannoudji, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 1997.
În cercetările fundamentale, laserele au permis, în special, captarea atomilor pentru a fi răciţi. Graţie lor, se obţin "nori atomici de miliarde de ori mai reci decât temperatura medie a universului", care este de 2,7 grade sub valoarea de zero absolut (- 273,15°C), a precizat Cohen-Tannoudji, cu ocazia unui colocviu organizat la Paris, ocazionat de semicentenarul laserului.
Încă din anii '70, laserul a permis folosirea fibrei optice pentru transportul informaţiei pe distanţe lungi, cu un debit net superior faţă de cablul coaxial.
Micile aparate folosind raze laser s-au răspândit peste tot în lume, odată cu introducerea dispozitivelor de citire a codurilor de bare.
În total, piaţa mondială a laserelor grupează aproximativ şase miliarde de dolari, din care peste trei miliarde în telecomunicaţii, mari consumatoare de fibre optice, şi în industria electronicelor. Fiecare DVD Player necesită un laser, iar fiecare DVD Writer are două lasere.
Mai puţin cunoscut marelui public, al doilea domeniu în care sunt folosite laserele, pe o piaţă de peste două miliarde de dolari, este micro-prelucrarea industrială.
Laserele folosite astăzi în industrie permit tăierea, perforarea, sudarea sau tratarea anumitor suprafeţe cu o precizie imposibil de atins prin alte procedee.
Laserele sunt indispensabile pentru fabricarea panourilor fotovoltaice pentru obţinerea unor găuri cu diametre de 100 de microni (1 micron = a mia parte dintr-un milimetru) din capetele de injecţie ale noilor motoare diesel.
Sectorul medical contabilizează la rândul lui puţin peste o jumătate de miliard de dolari. Laserele înlocuiesc progresiv tradiţionala freză a medicului stomatolog, iar în dermatologie, ele permit epilarea definitivă, înlăturarea tatuajelor şi cicatrizarea uniformă.
În oftalmologie, laserul este folosit în operaţiile de remediere a miopiei şi prezbitismului şi în cele de prevenire a dezlipirii de retină. Laserul este folosit şi în gastroenterologie, în cardiologie şi ginecologie.
În viitor, laserele ar putea democratiza protonterapia, folosită în tratamentul împotriva tumorilor canceroase dificil de operat prin mijloace convenţionale, cum este cazul anumitor tumori cerebrale.
Laserele sunt folosite şi pentru măsurarea distanţelor, calculate pornind de la timpul de care are nevoie o rază de lumină pentru a atinge un obiect-ţintă şi a reveni de unde a plecat.
Dispozitivul LIDAR (Light Detection And Ranging) este un tip de radar care foloseşte lumina în locul undelor radio pentru desenarea hărţilor în format 3D.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe