- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (18.05.2022, 08:56)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lentile de contact care eliberează medicamente când simt presiunea ridicată a ochiului. Acestea ar putea fi folosite pentru tratarea glaucomului
- O lentilă de contact care poate elibera un medicament în cazul în care detectează o presiune ridicată în interiorul ochiului a fost creată de oamenii de ştiinţă care spun că ar putea ajuta la tratarea glaucomului.
- Invenţia poate elibera medicamente după ce detectează presiunea din ochi cauzată de acumularea de lichid, spun oamenii de ştiinţă.
- Glaucomul este o boală oculară care implică deteriorarea nervului optic şi poate duce la orbire dacă nu este tratată.
Urmărește
853 afișări
Lentile de contact care eliberează medicamente când simt presiunea ridicată a ochiului. Acestea ar putea fi folosite pentru tratarea glaucomului
Potrivit organizaţiei caritabile Glaucoma UK, cea mai frecventă formă a bolii, cunoscută sub numele de glaucom primar cu unghi deschis, se crede că afectează aproape 10% dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani. Această formă este cauzată, în general, de creşterea presiunii în interiorul ochiului, de obicei ca urmare a acumulării de lichid.
Cercetătorii din China au dezvăluit că au dezvoltat o lentilă de contact care poate detecta o creştere a presiunii în interiorul ochiului şi poate elibera un medicament împotriva glaucomului în cazul în care presiunea depăşeşte un anumit nivel, potrivit The Guardian.
Scriind în revista Nature Communications, echipa descrie modul în care a creat dispozitivul folosind o lentilă superioară şi una inferioară, cu un senzor de presiune în formă de fulg de zăpadă şi un dispozitiv de transfer de energie fără fir intercalat între ele în jurul marginii lentilelor. Aranjamentul pare să dea impresia că purtătorul are irisuri aurii. Cu toate acestea, echipa spune că designul permite includerea componentelor necesare în dispozitiv fără a bloca vederea purtătorului sau a irita ochiul.
Atunci când presiunea din interiorul ochiului creşte, spaţiul dintre lentilele superioare şi inferioare scade. Acest lucru este detectat de senzorul de presiune cu ajutorul unui cantilever. Senzorul trimite apoi un semnal către sistemul fără fir care declanşează ulterior eliberarea unui medicament antiglaucom, dintr-un hidrogel ataşat la un electrod, şi îi permite acestuia să traverseze corneea ochiului. Medicamentul, brimonidina, acţionează pentru a reduce presiunea din interiorul ochiului.
Studiul arată că lentilele de contact au fost testate până în prezent pe ochi de porc şi pe ochi de iepuri vii, deşi cu lentile de dimensiuni mai mici, deşi încă nu au fost efectuate teste la oameni.
Cercetătorii notează că lentilele nu numai că sunt moi şi minim invazive, dar sunt şi fără baterii, adăugând că abordarea ar putea fi extinsă pentru a ajuta la combaterea altor boli oculare.
Profesorul Zubair Ahmed de la Institutul de Inflamaţie şi Îmbătrânire de la Universitatea din Birmingham, care nu a fost implicat în această lucrare, a declarat că cercetarea este potenţial foarte interesantă, adăugând că o creştere a presiunii în interiorul ochiului este o problemă semnificativă pentru majoritatea persoanelor cu glaucom.
„Aici, cercetătorii au dezvoltat o lentilă de contact minim invazivă care poate detecta aceste modificări ale presiunii în interiorul ochiului pentru a oferi o monitorizare în timp real, dar lentila de contact poate, de asemenea, să răspundă permiţând livrarea de medicamente la cerere direct în ochi", a spus el.
Acesta a adăugat că există potenţial pentru a dezvolta tehnologia în continuare. „Ne putem imagina acum că o persoană care suferă de glaucom şi care poartă aceste lentile de contact nu numai că va primi informaţii în timp real despre presiunea din interiorul ochiului, deoarece lentila de contact are capacitate wireless încorporată şi poate comunica cu uşurinţă cu o aplicaţie de pe smartphone, dar va primi, de exemplu, medicamente pentru ameliorarea presiunii atunci când este necesar”.
„Materialele necesare pentru a crea astfel de lentile de contact sunt ieftine şi în curând ar putea fi produse în masă", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe