- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.10.2018, 20:18)
Leon Lederman, părintele „PARTICULEI LUI DUMNEZEU”, a murit la vârsta de 96 de ani
Leon Lederman, fizician şi laureat al Premiului Nobel, a murit la vârsta de 96 de ani. Decesul părintelui „particulei lui Dumnezeu” a fost anunţat de către Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) din SUA în cadrul căruia Leon a deţinut funcţia de director. Află ce înseamnă particula lui Dumnezeu şi pentru ce a câştiogat cercetătorul Premiul Nobel
Urmărește
3188 afișări
Lenderman şi alţi doi specialişti au câştigat în 1988 Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea lor din 1966 privind neutrinii. Conform ScienceMag, datorită studiului lor, fizicienii din prezent cunosc existenţa a trei tipuri de neutrini: electronici, miuonici şi taonici. În cadrul experimentelor lor pentru descoperirea neutrinilor, omul de ştiinţă şi coechipierii săi, Jack Steinberger şi Melvin Schwartz, au utilizat o cantitate uriaşă de metal din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Lederman este cel mai cunoscut, însă, după neologismul din cartea sa „Particula lui Dumnezeu: Dacă universul este răspunsul, care este întrebarea?”. În lucrarea sa făcea referire la bosonul Higgs, ultima piesă lipsă a modelului standard al fizicii privind particulele fundamentale, ce a fost descoperită abia în 2012.
Bosonul Higgs, numit aşa după fizicianul britanic Peter Higgs şi supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară din familia bosonilor, care face parte din mecanismul de rupere spontană a simetriei ce conferă masă celorlalte particule elementare. Căutarea unei dovezi a existenţei sale a început în anii 1960.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
În 2013, profesorul Peter Higgs, cel ce a descoperit bosonul Higgs, susţinea că nu trebuie utilizată denumirea de „particula lui Dumnezeu” deoarece bosonul ce joacă un rol cheie în existenţa universului nu este rezultatul muncii vreunui creator atotputernic. „În primul rând, sunt ateu. În al doilea rând, ştiu că numele era o glumă, dar nu era o glumă prea bună. Nu cred că ar fi trebuit să-i dea numele acesta, pentru că este înşelător”.
Citeşte continuarea pe Descoperă.ro!
Foto: Captură
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe