LHC are nevoie de reparaţii în valoare de peste 20 de milioane de euro

O sumă cuprinsă între 20 şi 26 de milioane de euro este necesară pentru repararea acceleratorului de particule - Large Hadron Collider (LHC) -, care s-a defectat la câteva zile după ce a fost inaugurat, în septembrie 2008, au anunţat organizatorii experimentului.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului LHC are nevoie de reparaţii în valoare de peste 20 de milioane de euro

LHC are nevoie de reparaţii în valoare de peste 20 de milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rolf-Dieter Heuer, directorul general al Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), a declarat pentru publicaţia Sonntag că reparaţiile pentru acceleratorul de particule (LHC) vor costa între 20 şi 26 de milioane de euro şi vor fi supervizate de experţi provenind din afara acestei organizaţii de cercetare nucleară europeană.

"Vreau să fiu sigur că totul va funcţiona", a declarat Heuer, care i-a succedat în funcţie francezului Robert Aymar, pe 1 ianuarie 2009. "O echipă externă de experţi va efectua controalele adiţionale", a adăugat Heuer.

Fizicianul german a declarat că are încredere în echipa CERN, dar că este mai bine să fie prevăzător. "Când lucrezi asupra unui proiect de mult timp, rişti să nu-i mai vezi defectele", a precizat Heuer.

Construirea acceleratorului a avut nevoie de peste 12 ani, a mobilizat 7.000 de fizicieni şi a costat 3,76 miliarde de euro. Acceleratorul are ca scop descoperirea secretelor formării Universului, prin ciocnirea accelerată a protonilor, la o viteză apropiată de cea a luminii.

Inaugurat pe 10 septembrie 2008, celebrul dispozitiv ştiinţific a fost oprit pe 19 septembrie, din cauza defectării unui magnet supraconductor ce avea rolul să ghideze particulele în circuitul lung de 27 de kilometri al acceleratorului, aflat la 100 de metri adâncime sub frontiera franco-elveţiană.

Heuer a declarat că doreşte ca relansarea acceleratorului de particule să fie mai puţin mediatizată faţă de lansarea iniţială a acestuia, care a provocat o adevărată vâlvă în toată mass-media mondială.

Activitatea acceleratorului de particule va fi reluată treptat şi este programată să atingă randamentul maxim cel mai devreme în 2010.

Citeşte şi:

Inaugurarea Large Hadron Collider

Pornirea Large Hadron Collider, încă un eveniment care nu a adus sfârşitul lumii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici