Lipsa de control poate alimenta superstiţiile

Lipsa de control îi poate determina pe oamenii raţionali să vadă tipare acolo unde, de fapt, nu există, acestă descoperire putând explica comportamentele aparent iraţionale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Science.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Lipsa de control poate alimenta superstiţiile

Lipsa de control poate alimenta superstiţiile (Imagine: Mediafax Foto)

"Cu cât oamenii au mai puţin control asupra vieţii lor, cu atât mai mult ei încearcă să obţină controlul asupra situaţiei prin intermediul unei gimnastici mentale", a explicat Adam Galinsky, profesor de etică şi gestiune la Universitatea Northwestern din Evanston (Illinois), unul dintre autorii studiului.

"Sentimentul de insecuritate care rezultă din incapacitatea de a controla situaţia creează adesea nevoia viscerală de ordine, chiar şi de ordine imaginară (...) pentru a minimaliza incertitudinea", a indicat Jennifer Whitson, profesor la Universitatea din Texas (Austin), principalul autor al studiului.

Cercetătorii au efectuat şase experimente pe subiecţi plasaţi în situaţii câteodată incontrolabile.

Într-unul dintre aceste experimente, subiecţilor li s-a cerut să privească o serie de imagini, jumătate dintre acestea reprezentând grupuri de puncte care nu reprezentau nimic deosebit.

Cealaltă jumătate conţinea imagini cu grupuri de puncte care formau obiecte cunoscute, precum un scaun, un vapor sau planeta Saturn, incluse pe imaginea de fond formată tot din puncte.

95% dintre subiecţi au identificat fără probleme obiectele cunoscute. Însă în grupul de indivizi care s-au simţit depăşiţi psihologic de situaţie, 43% au spus că au văzut şi alte obiecte, care erau de fapt produsul pur al imaginaţiei lor, spun autorii studiului.

"Oamenii au văzut tot felul de lucruri imaginare în toate acele puncte, precum tendinţe ale pieţelor financiare, chipuri sau au detectat conspiraţii", subliniază Jennifer Whitson.

"Dacă oamenii sunt ajutaţi să-şi regăsească un simţ al controlului asupra vieţii lor, acest lucru normalizează percepţia realităţii şi comportamentul lor", a spus Adam Galinsky.

Rezultatele studiului pot oferi o explicaţie a unor comportamente aparent iraţionale, precum cel al jucătorilor de fotbal care au ritualuri elaborate sau a analiştilor de piaţă care, câteodată, văd tendinţe ameninţătoare într-un ansamblu de date perfect inofensive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici