Lipsa somnului face creierul să se „mănânce” singur

Publicat: 29 05. 2017, 10:57
Actualizat: 30 01. 2018, 23:46

În general, somnul este crucial pentru buna funcţionare a creierului. În timp ce dormim, produsele toxice din ziua respectivă sunt eliminate. O parte din această muncă este făcută de celule microgliale, care au ca sarcină ingerarea reziduurilor din sistemul nervos, potrivit Gândul.

De asemenea, astrocitele îndeplinesc o serie de funcţii şi îndatoriri, dintre care unul include tăierea sinapselor inutile pentru a ajuta la reîncărcarea creierului.

Pentru studiul publicat în Journal of Neuroscience, echipa a testat patru grupe de şoareci. Primii au fost lăsaţi să doarmă atât timp cât au dorit, cei din a doua grupă au fost treziţi periodic, cei din grupa trei au stat treji timp de 8 ore, iar cei din a patra grupă nu au dormit cinci zile la rând.

La şoarecii odihniţi, astrocitele au fost active în proporţie de 6%, în timp ce la grupul care a dormit opt ore activitatea  astrocitelor  a fost de 8%, iar grupul  celor care au dormit cinci zile la rând a fost de 13,5%. În esenţă, acest sistem duce o luptă în creierul lipsit de somn.

Citeşte continuarea pe Gândul.info.