- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (01.07.2012, 08:50)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lipsa somnului favorizează apariţia anxietăţii. Cât ar trebui să dormim pentru a ne păstra sănătoşi?
Lipsa somnului poate duce la apariţia stării de anxietate, afirmă autorii unui studiu american care evidenţiază legătura specială dintre somn şi hiperactivitatea emoţională.
Urmărește
20713 afișări
Lipsa somnului favorizează apariţia anxietăţii. Cât ar trebui să dormim pentru a ne păstra sănătoşi? (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Această legătură pare logică pentru oricine a avut o noapte albă, însă mecanismele din spatele acestei realităţi nu au fost încă elucidate, informează lefigaro.fr.
Mai multe studii, prezentate în luna iunie la congresul organizat de Academia americană pentru medicina somnului, au analizat mecanismele prin care lipsa somnului afectează gradul de anticipare a emoţiilor iminente.
Cercetătorii de la Laboratorul de imagistică neuronală de la Universitatea Berkeley din California au studiat rezultatele oferite de scanările cerebrale efectuate pe 18 adulţi supuşi unor teste cognitive pe parcursul a două şedinţe - una după o noapte obişnuită, în care voluntarii au dormit, şi una după o privare de somn de 24 de ore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Aceste teste au constat în expunerea pacienţilor în mod aleatoriu unor stimuli negativi sau neutri cu scopul de a observa reacţiile lor", a explicat Andrea Goldstein, coordonatoarea studiului.
Imagistica medicală a dezvăluit faptul că lipsa somnului amplifică semnificativ activitatea de anticipare în complexul amigdalian, o zonă a creierului asociată cu reacţia la experienţele negative şi dezagreabile. În anumite zone din acest centrul emoţional din creier, lipsa somnului a declanşat o creştere a reacţiei de anticipare de peste 60 de procente - o intensitate care s-a dovedit a fi corelată şi cu o tendinţă naturală spre anxietate.
"Pacienţii care erau cunoscuţi pentru stările lor de anxietate au prezentat cea mai mare variaţie a capacităţii lor de anticipare", afirmă autorii studiului.
"Anticiparea este un mecanism cerebral fundamental existent la un număr mare de specii", afirmă Sylvie Royant-Parola, psihiatru la Centrul de explorare a somnului din Garches. "Această intrare în stare de alertă nu este neapărat negativă, dimpotrivă, ne ajută să ne pregătim pentru situaţii periculoase. Este vorba deci de un mecanism de supravieţuire. Dar, atunci când aceasta este exacerbată şi se transformă într-o hiperactivitate, ea devine negativă şi se caracterizează prin stres şi o anxietate severă", a mai spus aceasta.
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley consideră că acest fenomen a devenit din ce în ce mai îngrijorător pentru societatea americană care suportă în ultimii ani o "erodare" constantă a timpului destinat somnului.
Problema lipsei somnului, departe de a se limita la teritoriul Statelor Unite, a devenit una de sănătate publică şi în Europa. Deşi francezii sunt încă departe de recordul americanilor, cu un timp mediu destinat somnului de 6 ore şi 45 de minute, în comparaţie cu 6 ore pentru americani, această "cotă" de somn este insuficientă în ceea ce priveşte nevoia zilnică medie de somn, estimată între 7 şi 8 ore.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe