LISTA alimentelor sau substanţelor care ne afectează somnul

Dieta ar putea juca un rol important în apariţia problemelor legate de somn. Oamenii de ştiinţă ne învăţă ce alimente să evităm înainte de ora de culcare, pentru a avea un somn cât mai odihnitor.

Urmărește
1449 afișări
Imaginea articolului LISTA alimentelor sau substanţelor care ne afectează somnul

LISTA alimentelor sau substanţelor care ne afectează somnul

Site-ul abcnews.go.com a realizat, pe baza informaţiile furnizate de medicul nutriţionist Shelly Redmond, o listă cu cinci astfel de alimente sau substanţe care ne pot afecta somnul:

Cafeina

Cu toţii ştim că această substanţă menţine organismul treaz, însă nu toată lumea ştie că ea nu se găseşte numai în cafea sau băuturile carbogazoase. Unele medicamente pot conţine cafeină.

Pentru a avea un somn liniştit, persoane care au astfel de probleme trebuie să evite consumul de cafeină cu opt ore înainte de a merge la culcare.

Alcoolul

Mulţi cred că un pahar cu vin poate aduce relaxarea necesară înainte de culcare, însă numeroase studii au demonstrat că alcoolul provoacă insomnie în multe cazuri, susţine medicul nutriţionist Shelly Redmond, autoarea cărţii "Eat Well and Be Fabulous./Mănâncă bine şi fii fabuloasă".

Deşi alcoolul poate induce somnolenţa, de fapt el afectează somnul REM (Rapid Eye Movement), etapă a somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise. În consecinţă, alcoolul trebuie consumat cu cel puţin două ore înainte de culcare.

Apa

Apa este foarte bună pentru pierderea în greutate şi pentru sănătate în general, însă poate conduce la treziri repetate pentru a merge la toaletă, afectând astfel somnul REM, care este cel mai odihnitor.

Alimente fermentate

Tiramina, un aminoacid care se găseşte în alimentele fermentate sau în stafide, avocado şi ardei iuţi, acţionează ca un neurotransmiţător şi conduce la creşterea nivelului de dopamină. Astfel că, în cazul în care o persoană doreşte să consume brânză la cină, aceasta ar trebui să fie cât mai proaspătă.

Produsele pe bază de roşii

Toate alimentele care conţin acizi, precum cele bazate pe roşii sau cele picante, pot cauza arsuri gastrice şi disconfort pe timpul nopţii. Shelly Redmond recomandă astfel ca oamenii să se ferească de acest tip de alimente cu cel puţin trei ore înainte de culcare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici