Litiul are efecte benefice asupra pacienţilor atinşi de maladiile neuromotorii

Cercetătorii britanici au descoperit că medicamentele antidepresive pe bază de litiu ar putea fi folosite cu succes în tratarea bolilor neuromotorii, potrivit specialiştilor de la Centrul de cercetare şi tratament pentru maladiile neuromotorii, din cadrul King' s College, Londra.

Urmărește
6152 afișări
Imaginea articolului Litiul are efecte benefice asupra pacienţilor atinşi de maladiile neuromotorii

Litiul are efecte benefice asupra pacienţilor atinşi de maladiile neuromotorii

Cercetătorii britanici au declarat că sunt necesare cercetări amănunţite imediate, deoarece descoperirile făcute de un recent studiu italian "sunt prea dramatice pentru a fi ignorate". Totodată, ei îi previn pe pacienţi să nu consume acest medicament antidepresiv înainte ca rezultatele finale ale studiului să fie făcute publice, deoarece litiul are anumite efecte secundare ce pot fi periculoase, informează BBC.

Litiul a fost mult timp folosit în tratarea depresiilor, iar studiile recente efectuate în laborator şi testele efectuate pe animale au scos la iveală faptul că acest mineral poate fi folositor şi în tratamentul împotriva maladiilor neuromotorii. Un studiu recent, efectuat în Italia, pe 16 pacienţi, a înregistrat rezultate încurajatoare.

Colin Blakemore, preşedintele Asociaţiei britanice MND a declarat, însă, că studiul italian a fost făcut la o scară mult prea mică şi îi îndeamnă pe pacienţii din lumea întreagă la o mai mare prudenţă în ceea ce priveşte utilizarea litiului.

În schimb, Nigel Leigh, preşedintele Centrului de cercetare şi tratament pentru maladiile neuromotorii din cadrul King's College din Londra, a mărturisit că foarte mulţi pacienţi îl întreabă dacă ar trebui să ia litiu zilnic, dar că foarte puţini dintre ei chiar iau acest medicament. "Probabil că cei mai mulţi dintre pacienţi discută online pe site-urile specializate, iar acolo concluziile sunt împărţite. Oamenii sunt conştienţi de faptul că litiul prezintă efecte secundare", a explicat Leigh.

Efectele secundare provocate de consumul repetat de litiu sunt: tremurat al membrelor, rigiditate, dezorientare, blocaje renale şi afecţiuni ale glandei tiroide.

Leigh a declarat că următorul studiu va fi efectuat în Marea Britanie, pe 220 de pacienţi care suferă deja de maladii neuromotorii de cel puţin şase luni. Studiul se va desfăşura în 10 centre de pe teritoriul britanic şi va dura 18 luni. Pacienţii vor fi monitorizaţi îndeaproape, pentru a depista eventualele efecte secundare.

În Marea Britanie, aproximativ 5.000 de pacienţi suferă din cauza maladiilor neuromotorii. În prezent, nu există niciun medicament sau tratament împotriva acestor maladii. Ele progresează adeseori extrem de rapid şi sunt întotdeauna fatale, iar moartea survine, de obicei, după doi-cinci ani de la declanşarea bolii. Această maladie poate să afecteze orice adult, de orice vârstă, dar are o frecvenţă mai mare în rândul bărbaţilor şi al persoanelor cu vârste cuprinse între 50 - 70 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici