- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.11.2009, 14:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Longevitatea, determinată de o mutaţie a unei gene
Există o legătură clară între longevitate şi o mutaţie a unei gene, o versiune hiperactivă a unei enzime care încetineşte îmbătrânirea celulelor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de bbc.co.uk.
Urmărește
184 afișări
Longevitatea, determinată de o mutaţie a unei gene (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Cercetătorii de la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York au descoperit că centenarii din comunitatea evreilor de rit aşkenaz sunt purtători ai acestei mutaţii genetice, atât aceştia, cât şi copiii lor având în organism niveluri mari de telomerază, care protejează ADN-ul.
Specialiştii mai spun că este posibil să poată concepe medicamente care să stimuleze producerea acestei enzime.
Cercetătorii au avut ca subiecţi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti de rit aşkenaz, pentru că aceştia sunt înrudiţi şi le-a fost mai uşor să identifice bolile ce provoacă diferenţele genetice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ei au prelevat mostre de sânge de la 86 de persoane sănătoase, cu vârsta medie de 97 de ani, de la 175 dintre copiii acestora şi de la 93 de alte persoane ai căror părinţi au avut o speranţă de viaţă medie normală (grup de control).
Telomerii sunt markeri ai îmbătrânirii biologice care se găsesc în toate celulele şi care au rolul de a proteja cromozomii. Mai precis, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a împiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a întârzia procesul îmbătrânirii.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii devin din ce în ce mai scurţi, celulele nu mai sunt protejate şi, în cele din urmă, mor. Se estimează că lungimea telomerilor se reduce, în medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unităţi structurale.
Importanţa telomerilor a fost recunoscută luna trecută, când trei cercetători au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru determinarea structurii telomerilor şi descoperirea modului în care aceştia protejează cromozomii împotriva degradării. Telomeraza este o enzimă care repară telomerii, împiedicând micşorarea acestora.
Cercetătorii de la Colegiul Albert Einstein au descoperit că centenarii şi copiii lor prezintă în organism niveluri mai ridicate de telomerază şi telomeri semnificativ mai lungi comparativ cu persoanele care au o speranţă de viaţă medie normală. Trăsătura este, de asemenea, foarte puternică în moştenirea genetică.
Anterior, cercetătorii au descoperit că membrii acestei comunităţi cu o excepţională longevitate sunt protejaţi şi de maladii specifice îmbătrânirii, precum cele cardiace şi diabetul.
Centenarii care au participat la acest studiu aveau un nivel bun al colesterolului şi un indice de masă corporală mai scăzut decât al celor din grupul de control.
Specialiştii spun că încă nu au descoperit mecanismul care stă în spatele acestei asocieri dintre longevitate şi variaţiile genetice ale telomerazei.
Profesorul Tim Spector, de la King's College London, a declarat că rezultatele studiului sunt interesante, însă a recomandat precauţie: "Impulsionarea procesului de reparare a ADN-ului - celulele având mai multe şanse să se dividă - poate duce la apariţia unor mutaţii maligne şi chiar a cancerului".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36