- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SANTIAGO DE CHILE, (13.11.2015, 15:57)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucrările pentru construirea unui telescop uriaş au debutat în Chile
Preşedintele chilian Michelle Bachelet a sfărâmat o piatră cu un ciocan, miercuri, pe un platou andin, pentru a da astfel startul lucrărilor de construire a unuia dintre cele mai mari şi mai avansate telescoape din lume, ce va deveni operaţional în 2024, informează Reuters.
Urmărește
566 afișări
Lucrările pentru construirea unui telescop uriaş au debutat în Chile
Noul instrument ştiinţific, denumit Giant Magellan Telescope (GMT), ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să detecteze planete îndepărtate care au potenţialul de a întreţine viaţa.
GMT, care va fi finalizat în 2024, va avea o rezoluţie de 10 ori mai mare decât aceea a telescopului spaţial Hubble. Experţii spun că noul telescop va fi capabil să observe găurile negre din cosmosul îndepărtat şi să depisteze planete în alte sisteme solare cu o precizie a detaliilor neegalată până acum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Astfel de tehnologii îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să determine felul în care s-a format Universul şi dacă anumite exoplanete, aflate la distanţe de sute de ani-lumină, pot să întreţină viaţa.
Noul telescop este construit pe un platou andin situat la altitudinea de 2.500 de metri.
GMT, care reprezintă o colaborare între institute ştiinţifice din Statele Unite, Chile, Coreea de Sud, Brazilia şi Australia, va funcţiona cu ajutorul a şapte oglinzi interne, fiecare dintre acestea având un diametru de aproape 8,5 metri.
Pentru ca întregul sistem să funcţioneze, nicio lentilă nu trebuie să genereze o eroare mai mare de 25 de nanometri - de patru ori mai mică decât diametrul unui fir de păr uman.
Alte două instrumente uriaşe - telescopul european Extremely Large Telescope, construit tot în Chile, şi dispozitivul Thirty Meter Telescope, proiectat în Hawaii - sunt programate să fie finalizate tot în jurul anilor 2020.
Printre fenomenele pe care cercetătorii speră să observe cu ajutorul lui GMT se numără şi misterioasa materie întunecată, care formează cea mai mare parte din masa Universului.
Astronomii spun că deşertul Atacama din Chile, extrem de arid, în care se află GMT şi alte câteva zeci de telescoape puternice, este un loc unic în lume, extrem de potrivit pentru observaţiile spaţiale, graţie aerului uscat, altitudinii ridicate şi absenţei poluării luminoase.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46