- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.02.2009, 15:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Luna conţine cantităţi reduse de apă
Cea mai recentă hartă a Lunii, realizată de o echipă internaţională de cercetători, arată că satelitul natural al Pământului are rezerve reduse de apă şi a scos la iveală existenţa, la poli, a noi cratere, nedetectate până recent.
Urmărește
23 afișări
Luna conţine cantităţi reduse de apă (Imagine: Mediafax Foto)
"Suprafaţa lunară ne poate spune multe lucruri despre subsolul acesteia", a explicat C. K. Shum, profesor de ştiinţe ale pământului la Universitatea de Stat din Ohio, membru al unui grup internaţional de cercetători care a realizat această hartă a Lunii, ce a fost publicată vineri în revista Science.
"Până în prezent, topografia lunară era limitată, iar acum, prin intermediul acestei noi hărţi foarte detaliate (cu o precizie de 15 kilometri), putem confirma că există foarte puţină apă la suprafaţa şi în interiorul Lunii", a mai explicat profesorul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"De asemenea, putem folosi aceste informaţii pentru a căuta apă pe alte planete, cum ar fi Marte", mai subliniază Shum.
Aceasta este prima hartă a Lunii care acoperă suprafaţa acesteia de la polul nord la polul sud, cu măsurători topografice detaliate, atât ale suprafeţei ascunse, cât şi ale celei vizibile.
Cel mai înalt vârf de pe Lună are o altitudine de 11.000 de metri şi se află în bazinul Dririchlet-Jackson, în apropierea ecuatorului, în timp ce cel mai jos punct este situat în craterul Antoniadi, în apropierea polului sud, la o adâncime de 9 kilometri.
Pentru a realiza această hartă precisă, cercetătorii au utilizat un laser cu altimetru (LALT), plasat pe satelitul japonez SELENE (Japanese Selenological and Engineering Explorer).
Coordonatorul proiectului a fost japonezul Hiroshi Araki, de la Observatorul Astronomic Naţional din Japonia.
Această nouă hartă va fi utilă pentru ghidarea vehiculelor utilizate pentru explorarea suprafeţei Lunii şi pentru cercetarea resurselor sale geologice.
Hiroshi Araki şi echipa sa au măsurat şi rezistenţa suprafeţei Lunii, dar şi duritatea scoarţei lunare.
Dacă ar curge apă la suprafaţa Lunii, atunci scoarţa acesteia ar fi mai subţire, însă nu este cazul satelitului natural al Pământului. Suprafaţa scoarţei lunare este prea rigidă pentru a permite unui lichid să curgă.
Harta precedentă a Lunii a fost realizată în 1994, în timpul misiunii Clementine, şi oferea o precizie de 20 - 60 de kilometri, dar numai în anumite puncte, nu pe întreaga suprafaţă a satelitului.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe