Luna, la cea mai apropiată distanţă faţă de Pământ din ultimii 19 ani. Cum ne influenţează

Pe 19 martie, Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din 1992 încoace, de numai 356.578 de km, iar acest lucru dă naştere unor idei conform cărora vor avea loc calamităţi, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
4486 afișări
Imaginea articolului Luna, la cea mai apropiată distanţă faţă de Pământ din ultimii 19 ani. Cum ne influenţează

Luna, la cea mai apropiată distanţă faţă de Pământ din ultimii 19 ani. Cum ne influenţează (Imagine: Shutterstock)

Fenomenul apropierii Lunii de Pământ se numeşte "perigeu lunar". Mişcarea Lunii în jurul Pământului este eliptică, iar distanţele dintre cele două planete sunt diferite de la o zi la alta. La cea mai mică distanţă dintre Lună şi Terra - perigeu - Luna pare a fi mai mare şi mai strălucitoare.

Perigeul lunar are loc în fiecare lună calendaristică, însă cel de săptămâna viitoare va coincide cu Luna plină, lucru care se întâmplă o dată la doi sau trei ani şi poartă numele de Super Lună.

Cei care cred în influenţa Lunii faţă de Pământ spun că această apropiere va genera schimbări majore ale climei, valuri uriaşe, erupţii vulcanice şi chiar cutremure pe parcursul săptămânii viitoare, însă astronomii contrazic aceste teorii şi spun că nu există niciun pericol.

Evenimentul Super Luna a mai avut loc în 1955, 1974, 1992 şi 2005, ani în care s-au produs cutremure, uragane şi tsunami-uri.

Pete Wheeler, de la Centrul Internaţional pentru Radio Astronomie, a declarat că nu vor avea loc cutremure sau erupţii vulcanice influenţate de apropierea Lunii de planeta noastră.

Astronomul Australian David Reneke declară că adepţii teoriilor conspiraţioniste vor găsi mereu legături între dezastrele naturale şi mişcările Lunii.

"Dacă te străduieşti, poţi asocia aproape orice dezastru natural cu mişcările de pe cer - comete, planete, soare", a declarat acesta.

În timpul unui perigeu lunar, astrul poate părea cu până la 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât în mod normal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici