- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.06.2014, 14:14)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Luna s-a născut dintr-o coliziune dintre Terra şi un corp celest
Luna s-a născut în urma unei coliziuni uriaşe dintre Terra şi un corp celest în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani, se afirmă într-un studiu publicat joi în revista americană Science, care confirmă concluziile unor studii precedente.
Urmărește
1092 afișări
Luna s-a născut dintr-o coliziune dintre Terra şi un corp celest (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Cei mai mulţi dintre planetologi cred că Luna s-a format după un impact între Terra şi un corp ceresc de mărimea planetei Marte, denumit Theia. Pentru a confirma această ipoteză, savanţii şi-au concentrat eforturile pe măsurarea raporturilor dintre izotopii de oxigen, tian, siliciu şi alte elemente chimice.
Cercetătorii ştiu că aceste raporturi variază în Sistemul Solar, motiv pentru care marea asemănare dintre raporturile dintre izotopii de pe Terra cu raporturile dintre izotopii de pe Lună contrazice modelele teoretice ale coliziunii, potrivit cărora Luna ar fi compusă mai ales din materiale provenind de la Theia, făcând-o să fie astfel diferită de Terra în ceea ce priveşte compoziţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Savanţii germani au efectuat noi măsurători, mai precise, ale acestor raporturi dintre izotopii de pe Terra şi cei colectaţi din eşantioanele lunare aduse pe planeta noastră prin intermediul misiunilor Apollo.
"Diferenţele sunt mici şi dificil de detectat, dar ele există", a spus Daniel Herwartz, geolog la Universitatea Koln din Germania.
După părerea lui, aceste rezultate înseamnă că "putem fi rezonabil de siguri că această coliziune uriaşă a avut loc, fapt care ne dă o idee despre compoziţia geochimică a planetei Theia".
Theia pare să fi fost similară unui chondrit, un fel de meteorit teluric. Dacă acest fapt se confirmă, atunci va fi posibil, pe baza acestei analize comparate a raporturilor dintre izotopi să se determine compoziţia geochimică şi izotopică a Lunii, întrucât aceasta este un amestec între Theia şi Terra.
Citeşte şi:
Prima casă de pe Lună, în stilul tradiţional scandinav. Cum arată şi cât va costa proiectul suedez - FOTO
"Următorul obiectiv va fi să stabilim proporţia dintre materialele provenind de pe Theia şi care se află acum pe Lună", a explicat Daniel Herwartz.
Cele mai multe dintre modelele teoretice consideră că Luna este formată în procent de 70-90% din Theia şi de 10-30% din materiale de pe Terra. Totuşi, potrivit anumitor modele, Luna ar avea în compoziţia sa doar 8% din materialele de pe Theia.
Bazându-se pe datele din noul studiu, Daniel Herwartz consideră că ar fi totuşi posibil ca Luna să fie compusă pe jumătate din materiale de pe Theia, iar cealaltă jumătate din materiale terestre.
Un studiu publicat în 2012 arăta un uşor exces de "zinc greu", descoperit în rocile lunare aduse de misiunile Apollo, aducând astfel o nouă dovadă în sprijinul teoriei coliziunii, potrivit autorului acelei analize, francezul Frédéric Moynier, cercetător la Universitatea Washington din Saint-Louis.
Coliziunea a eliberat atât de multă energie încât Theia s-a topit, ca şi o mare parte din scoarţa terestră, afirmă acelaşi om de ştiinţă.
O parte din norul de roci vaporizate s-ar fi resolidificat apoi pe Terra, iar cealaltă parte s-ar fi resolidificat în apropiere de planeta noastră, dând astfel naştere Lunii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe