Lungimea degetului arătător, invers proporţională cu riscul de a dezvolta cancer la prostată

Bărbaţii al căror index este mai lung decât inelarul prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta cancer la prostată, potrivit unui nou studiu, care ar putea contribui la diagnosticarea precoce a acestei boli, publicat în British Journal of Cancer.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Lungimea degetului arătător, invers proporţională cu riscul de a dezvolta cancer la prostată

Lungimea degetului arătător, invers proporţională cu riscul de a dezvolta cancer la prostată (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Lungimea degetelor este determinată încă din viaţa intrauterină şi este asociată cu nivelul de testosteron înainte de naştere, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Warwick şi de la Institute of Cancer Research din Marea Britanie.

O expunere mai mică la testosteron este asociată cu un index mai lung, acest fenomen având efect de protejare în ceea ce priveşte cancerul la prostată.

La studiu, efectuat între anii 1994 şi 2009, au participat 1.524 de pacienţi atinşi de cancer la prostată şi 3.044 de persoane sănătoase, cărora li s-a analizat forma mâinilor.

Peste jumătate dintre participanţii la studiu aveau indexul mai scurt decât inelarul.

Participanţii al căror inelar era mai scurt decât indexul prezentau un risc de a dezvolta un cancer la

îrostată mai mic cu 33%, iar în cazul persoanelor cu vârsta sub 60% riscul era redus cu 87%, potrivit studiului.

"Lungimea indexului ar putea fi utilizată ca un test simplu pentru stabilirea riscului de cancer la prostată, în particular pentru bărbaţii cu vârste sub 60 de ani", a spus Ros Eeles, unul dintre autorii acestui studiu. Acest factor însă trebuie combinat cu alţii, precum cei familiali şi genetici.

Bărbaţii cu un index mai scurt decât inelarul - cum este cazul a jumătate din populaţie - nu trebuie să se înspăimânte, potrivit specialiştilor Prostate Cancer Charity din Marea Britanie.

Rolul expunerii hormonale intrauterine a fost pus în asociere şi cu alte boli, precum artroza şi cancerul mamar.

Doar lungimea indexului nu este suficientă însă pentru a diagnostica un cancer la prostată.

Depistarea sistematică a cancerului constituie un subiect controversat. Unii experţi spun că acest lucru poate conduce la un supradiagnostic şi la supratratarea unui cancer care poate nu ar fi evoluat niciodată şi în urma căreia rămân sechele importante - incontinenţă urinară, tulburări de erecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici