Mai multe sanse de supravieţuire pentru bolnavii de cancer. Vaccinul care utilizează tehnologia ARNm a redus posibilitatea de deces la pacienţii cu risc ridicat

  • Moderna şi Merck se pregătesc să lanseze primul studiu de fază trei al unui vaccin împotriva cancerului cu ARN mesager, după ce un studiu mai mic a arătat că acesta a sporit şansele de supravieţuire ale pacienţilor la un tip agresiv de cancer de piele.
  • Datele arată că asocierea cu medicamentul de imunoterapie de la Merck a redus posibilitatea de deces la pacienţii cu risc ridicat
Urmărește
481 afișări
Imaginea articolului Mai multe sanse de supravieţuire pentru bolnavii de cancer. Vaccinul care utilizează tehnologia ARNm a redus posibilitatea de deces la pacienţii cu risc ridicat

Mai multe sanse de supravieţuire pentru bolnavii de cancer. Vaccinul care utilizează tehnologia ARNm a redus posibilitatea de deces la pacienţii cu risc ridicat

Datele publicate marţi de Moderna au arătat că o combinaţie între vaccinul experimental împotriva cancerului al companiei şi medicamentul de imunoterapie Keytruda al Merck a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a melanomului la pacienţii cu risc ridicat, în comparaţie cu tratamentul care utilizează doar Keytruda.
 
Studiul randomizat de fază 2 a inclus 157 de pacienţi care suferiseră deja o intervenţie chirurgicală legată de melanom şi i-a urmărit timp de un an. Unii participanţi au primit nouă doze de vaccin împotriva cancerului, cu numele de cod mRNA-4157/V940, împreună cu Keytruda. Alţii au primit doar Keytruda, care este tratamentul standard pentru melanomul cu risc ridicat.
 
Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat că rezultatele au încurajat Merck şi Moderna să se angajeze într-un studiu de fază 3 mai mare, pe care autorităţile de reglementare tind să îl solicite înainte de a aproba un nou tratament, potrivit FinancialTimes.
 
Marea majoritate a medicamentelor care reuşesc în studiile de fază 2 eşuează ulterior în următoarea etapă de studii.
 
Companiile ar urma să testeze combinaţia şi pe alte tipuri de cancer. „Credem că aceasta ar trebui să funcţioneze în multe tipuri de tumori, nu numai în melanom", a declarat Bancel într-un interviu.
 
Oamenii de ştiinţă au studiat de mult timp potenţialul utilizării tehnologiei ARNm, care este cel mai bine cunoscută pentru dezvoltarea cu succes a vaccinurilor Covid-19, pentru a administra un vaccin care să înveţe sistemul imunitar al organismului să ţintească tumorile canceroase.
 
Jeffrey Weber, cercetător principal al studiului şi director adjunct al Perlmutter Cancer Center de la NYU Langone, a declarat că rezultatele au oferit primele dovezi randomizate că o abordare personalizată a vaccinului neantigen ar putea fi benefică în cazurile de melanom.
 
Weber este consultant plătit pentru Merck şi Moderna.
 
Julie Bauman, director al centrului de oncologie de la Universitatea George Washington, a declarat că vaccinurile anti-cancer cu ARNm sunt special concepute pentru a viza cancerul fiecărui individ în parte.
 
Obţii ţesutul de la o tumoare, îl secvenţiezi şi apoi, pe o perioadă de şase săptămâni, produci un vaccin care se potriveşte cu primele 10-20 de mutaţii", a spus ea.
 
Bauman a spus că vaccinul stimulează sistemul imunitar al unei persoane să ţintească selectiv acele celule canceroase.
 
Studiul clinic face parte dintr-o colaborare de şase ani între Merck şi Moderna în domeniul dezvoltării de vaccinuri personalizate împotriva cancerului. În octombrie, Merck a fost de acord să plătească Moderna 250 de milioane de dolari pentru a exercita o opţiune de a dezvolta şi comercializa în comun mRNA-4157/V940.
 
Dean Li, preşedintele Merck Research Laboratories, a declarat că rezultatele pozitive ale studiului reprezintă o etapă importantă în colaborarea companiei cu Moderna. „Aşteptăm cu nerăbdare să avansăm acest program în următoarea fază de dezvoltare", a spus el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici