Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS

Publicat: 14 08. 2020, 10:12
Actualizat: 27 03. 2023, 04:14

Cercetătorii din China studiază problema, iar organizaţia urmăreşte cercetările, a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă de la Geneva. „Deocamdată nu există dovezi că alimentele sau lanţul alimentar participă la transmiterea acestui virus”, adaugă el.

Trei oraşe din China au raportat găsirea virusului la suprafaţa alimentelor congelate importate în ultimele patru zile, ridicând îngrijorarea că virusul ar putea fi transmis prin alimente, potrivit NBC News.

Pe de altă parte, oficialii OMS spun că autorităţile sanitare chineze au testat „câteva sute de mii” de alimente congelate, iar pozitive au ieşit „foarte, foarte puţine”.

Chiar dacă virusul s-ar transmite prin alimente, acesta poate fi ucis înainte de a fi consumat, a declarat Maria Van Kerkhove, şefa de boli emergente din cadrul OMS.

„Dacă virusul ar exista pe alimente, ceea ce nu s-a dovedit, acesta poate fi ucis dacă carnea este gătită. Oamenii sunt deja suficient de speriaţi de pandemia Covid. Este important să urmărim astfel de cercetări şi să nu născocim dovezi ştiinţifice”, adaugă ea.