"Marele Canion" de pe Marte, în imagini spectaculoase în 3D - FOTO, VIDEO

Hebes Chasma, supranumit "Marele Canion" de pe Marte, poate fi studiat în cele mai mici detalii cu ajutorul unui set de fotografii realizate prin intermediul tehnologiei 3D de sonda Mars Express, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Urmărește
2872 afișări
Imaginea articolului "Marele Canion" de pe Marte, în imagini spectaculoase în 3D - FOTO, VIDEO

"Marele Canion" de pe Marte, în fotografii spectaculoase în 3D (Imagine: www.esa.int)

Această vale adâncă, denumită Hebes Chasma, poate fi asemănată cu o "cicatrice" lungă de 315 kilometri, aflată chiar în mijlocul ecuatorului planetei Marte, la limita nordică a canionului Valles Marineris, informează dailymail.co.uk.

Canionul Hebes Chasma reprezintă o zonă "închisă", adâncă de opt kilometri, care se întinde pe 315 kilometri pe direcţia est-vest şi pe 125 kilometri de la nord la sud în punctul de lăţime maximală.

Oamenii de ştiinţă speră că Hebes Chasma şi reţeaua de canioane din vecinătate vor putea să ofere o serie de informaţii noi şi pertinente despre trecutul geologic al planetei Marte.

Sonda Mars Express lansată de ESA a zburat deasupra acestei regiuni marţiene în repetate ocazii, însă acest set de opt fotografii 3D realizate de sonda europeană dezvăluie pentru prima dată canionul Hebes Chasma în cele mai mici detalii.

Scanând peisajul cu ajutorul unor dispozitive care funcţionează cu trei lungimi de undă, ESA a alcătuit un model al canionului, privit din mai multe unghiuri.

Sfâşiate de forţele tectonice, Hebes Chasma şi canioanele învecinate au o origine asociată cu aceea a regiunii vulcanice Tharsis, aflată în apropiere, o regiune uriaşă de pe Marte, apărută în străvechiul trecut vulcanic al planetei.

Pe măsură ce protuberanţa Tharsis se umplea cu magmă, în timpul primului miliard de ani din existenţa planetei Marte, crusta înconjurătoare a început să se întindă, apoi a fost sfâşiată şi s-a prăbuşit, dând naştere unor bazine uriaşe.

Unul dintre acestea este Hebes Chasma, iar complexul tipar de dislocare a scoarţei poate fi văzut în toată această zonă depresionară, fiind evidenţiat cu ajutorul imaginilor 3D realizate de sonda europeană.

În centrul canionului Hebes Chasma se află o terasă cu vârful aplatizat - o formaţiune înălţată de scoarţă marţiană, cu vârful plat şi părţi laterale netede.

Niciun alt canion de pe Marte nu prezintă o formaţiune similară, iar originile ei sunt încă neclare.

Structura straturilor ei include materiale vulcanice, dar şi praf adus de vânt şi sedimente lacustre care s-au depus de-a lungul timpului.

Alte depozite provenind din alunecările de teren pot fi văzute peste tot pe fundul canionului Hebes Chasma, multe dintre ele provenind din pereţii canionului.

Pereţii canionului şi terasa menţionată anterior prezintă o serie de striaţii, fapt care sugerează că materialul din care sunt compuse acele structuri nu este dur, ci este foarte uşor de erodat.

Alte straturi de la marginile terasei ar fi putut fi depozitate de apă.

Datele transmise atât de Mars Express, cât şi de sonda Mars Reconnaissance Orbiter lansată de NASA, au dezvăluit faptul că anumite porţiuni din Hebes Chasma sunt presărate cu minerale care se pot forma doar în prezenţa apei, sugerând astfel că, într-o anumită perioadă din trecutul planetei Marte, acest canion ar fi fost de fapt un lac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici