Marginea sistemului solar, o zonă de bule magnetice - VIDEO

Marginile sistemului nostru solar se prezintă ca o zonă de turbulenţe generate de numeroase "bule magnetice", potrivit informaţiilor transmise de sondele Voyager, instrumentele create de om care au ajuns cel mai departe de Terra, au anunţat joi reprezentanţii NASA.

Urmărește
772 afișări
Imaginea articolului Marginea sistemului solar, o zonă de bule magnetice - VIDEO

Marginea sistemului solar, o zonă de bule magnetice

Utilizând un nou model informatic pentru a analiza datele transmise de aceste sonde americane, cercetătorii au ajuns la concluzia potrivit căreia câmpul magnetic solar are o mărime de circa 160 de milioane de kilometri.

Bulele se formează când liniile curbate ale câmpului magnetic se reorganizează, au explicat astronomii americani în revista Astrophysique din 9 iunie. Noul model informatic sugerează faptul că liniile s-au spart pentru a forma acele bule, separate de câmpul magnetic generat de Soare.

"Acest câmp magnetic se întinde până la marginile sistemului solar", a explicat Merav Opher, un astronom de la Boston University, unul dintre autorii studiului.

"În măsura în care Soarele se învârte în jurul lui, câmpul lui magnetic se răsuceşte şi se pliază ca rochia unei balerine. Foarte departe de Soare, acolo unde se află în prezent cele două sonde Voyager, pliurile rochiei se ridică", a adăugat Opher.

Sondele Voyager se află la o distanţă de peste 14 miliarde de kilometri de Terra.

Înţelegând structura câmpului magnetic solar, astronomii vor putea să explice felul în care razele cosmice galactice intră în sistemul nostru solar şi felul în care Soarele interacţionează cu restul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Până în prezent, cele mai multe informaţii care indică existenţa acestor bule magnetice provin de la un instrument de la bordul Voyager ce măsoară particulele de energie.

Cercetătorii americani vor continua să analizeze aceste date şi speră să descopere "semnătura" lăsată de aceste bule în instrumentul de pe Voyager care măsoară câmpul magnetic.

Liniile câmpului magnetic al Soarelui sunt deplasate spre exterior de vânturile solare - fluxuri de particule emanate de Soare - şi sunt afectate de materia provenind de la stelele situate în vecinătatea Căii Lactee.

Sondele Voyager 1 şi Voyager 2 au fost lansate în 1977. Ele au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, dar şi 48 dintre sateliţii acestor planete, iar apoi şi-au continuat călătoria către marginile sistemului solar.

Datele primite de la cele nouă instrumente prezente la bordul fiecărei sonde au făcut ca această misiune de explorare ştiinţifică a sistemului solar să devină cea mai fructuoasă din întreaga istorie a explorării spaţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici