Acest ou, de culoare maro închis şi pe care este scris numele lui Charles Darwin, a fost descoperit de un voluntar pensionar care inventaria colecţiile din muzeul de zoologie al celebrei universităţi britanice.
Oul prezintă o crăpătură destul de mare, apărută chiar din vina marelui naturalist, când acesta a încercat să-l pună într-o cutie prea mică pentru el.
Acesta este singurul ou despre care se ştie că a făcut parte din colecţia lui Charles Darwin adunată în timpul călătoriei sale cu vasul Beagle. Într-o anumită perioadă, experţii credeau că în această colecţie au existat cel puţin 12 astfel de ouă.
Oul cafeniu a fost descoperit în februarie de Liz Wetton, care îşi petrecea câte o zi pe săptămână sortând ouăle din colecţia muzeului de zoologie. "A fost o experienţă amuzantă. După ce am lucrat la aceste colecţii timp de 10 ani, această descoperire reprezintă o realizare extraordinară", a mărturisit Liz Wetton.
Mike Brooke, curatorul muzeului de ornitologie, a identificat originea acestui ou în agenda profesorului Alfred Newton, bun prieten cu Charles Darwin şi, totodată, profesor de zoologie la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Alfred Newton a scris: "Un ou, adus de Frank Darwin, a fost trimis de tatăl lui (Charles Darwin, n.r.), care m-a informat că l-a luat din Maldonado (Uruguay) şi că provine dintr-un cuib de păsări Tinamou comune". "Marele savant (Charles Darwin, n.r.) l-a pus într-o cutie prea mică şi din acest motiv se află acum în această stare nefericită", a explicat Alfred Newton.
Darwin s-a înşelat, iniţial, asupra speciei din care făceau parte aceste păsări, crezând că erau potârnichi. În agenda lui din 1833, el a scris că aceste păsări aveau "un ciripit extrem de ascuţit" şi o carne care devenea "extrem de fragedă şi de albă" atunci când era gătită.