Marijuana poate crea amintiri false, avertizează cercetătorii

Fumatul de marijuana îi poate face pe oameni să îşi "amintească" lucruri care nu au avut loc în realitate, potrivit unui nou studiu, informează independent.co.uk.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Marijuana poate crea amintiri false, avertizează cercetătorii

Marijuana poate crea amintiri false, avertizează cercetătorii (Imagine: HEPTA)

Cercetătorii au stabilit de mai mult timp că marijuana poate provoca pierderi de memorie, dar noul studiu arată că fumatul de canabis îi poate face pe utilizatori mai predispuşi la a-şi "aminti" fapte care nu s-au petrecut în realitate.

Studiul, publicat în revista Molecular Psychiatry, a comparat un grup de 16 persoane care fumau marijuana în mod regulat cu un grup de control, ai cărui membri au fumat de mai puţin de 50 de ori în toată viaţa lor. Participanţilor la studiu li s-a cerut să memoreze o serie de cuvinte, iar, la puţin timp după aceea, li s-a cerut să recunoască cuvintele, cercetătorii adăugând şi termeni care nu fuseseră pe lista iniţială.

Utilizând o serie de analize care presupuneau scanarea creierului, savanţii au observat că fumătorii de marijuana erau mai predispuşi la a-şi aminti cuvinte capcană, similare cu cele de pe lista iniţială, dar care nu fuseseră incluse acolo. Cercetătorii au concluzionat că "fumătorii de marijuana abstinenţi prezintă o susceptibilitate crescută de a avea amintiri false, de a eşua în identificarea stimulilor falşi precum evenimente care nu au avut loc".

Din moment ce toţi cei care au fost implicaţi în studiu nu au fumat marijuana cu o lună înainte, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că efectele canabisului s-au resimţit "chiar şi atunci când fumătorii erau abstinenţi şi «curaţi», sugerând o compromitere de lungă durată a memoriei şi a mecanismelor de control cognitiv implicate în monitorizarea realităţii".

Problemele ar putea fi legate de schimbările de ordin fiziologic pe care canabisul le are asupra creierului. Atât memoria slabă, cât şi amintirile false pot fi rezultatul efectelor pe care le are mărimea hipocampusului, o regiune cheie a creierului implicată în procesarea amintirilor.

Deşi diferenţele dintre cele două grupuri implicate în studiu erau mari, iar savanţii susţin că rezultatele sunt relevante din punct de vedere statistic, ambele grupuri studiate au fost alcătuite din destul de puţin membri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici