Matematicianul rus Grigori Perelman a confirmat că a refuzat un premiu de un milion de dolari

Rusul Grigori Perelman, desemnat în luna martie laureatul unui premiu decernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, a informat acest institut, după mai multe săptămâni de reflecţie, că nu acceptă recompensa de un milion de dolari acordată odată cu acea distincţie.

Urmărește
770 afișări
Imaginea articolului Matematicianul rus Grigori Perelman a confirmat că a refuzat un premiu de un milion de dolari

Matematicianul rus Grigori Perelman a confirmat că a refuzat un premiu de un milion de dolari

"Doctorul Perelman ne-a informat că a decis să nu accepte premiul de un milion de dolari. În octombrie 2010, CMI va anunţa cum va folosi această recompensă în beneficiul matematicienilor", se afirmă în comunicatul oficial postat pe site-ul CMI.

Grigori Perelman a absentat deja, la începutul lunii iunie, de la o ceremonie specială organizată la Paris în onoarea sa, pentru rezolvarea unei celebre probleme de matematică, cunoscută sub denumirea "Conjectura lui Poincaré". Pentru rezolvarea acestei probleme celebre, matematicianul rus a primit în 2006 medalia Fields, considerată "Nobelul în matematică". Perelman a refuzat şi această distincţie.

Aceasta este "o descoperire imensă în matematică", a subliniat decanul Clay Mathematics Institute. Această instituţie americană, dedicată promovării ştiinţelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu "cele şapte probleme ale mileniului", promiţând o recompensă de un milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintre ele.

Trei ani mai târziu, Grigori Perelman a anunţat, spre surpriza generală, că a descoperit soluţia pentru această problemă de topologie, formulată în 1904 de matematicianul francez Henri Poincaré, declarând că a lucrat la ea, în secret, timp de şapte ani.

Ignorând complet canoanele presei ştiinţifice, Grigori Perelman, în vârstă de 43 de ani, a ales să îşi publice demonstraţia pe internet. Soluţia sa a fost apoi îndelung verificată de către alţi matematicieni.

Conjectura lui Poincaré este un test care le permite oamenilor de ştiinţă să afle dacă o formă oarecare este o sferă în trei dimensiuni. Suprafaţa Terrei şi coaja unei portocale sunt sfere în două dimensiuni, situate într-un spaţiu cu trei dimensiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici