Mausul a împlinit 40 de ani

Mausul de calculator a împlinit 40 de ani, fiind lansat pe 9 decembrie 1968 de către inovatorul în domeniul tehnologic Douglas Engelbart, primul care l-a utilizat pentru a demonstra noi modalităţi de lucru cu computerele, informează BBC News online.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Mausul a împlinit 40 de ani

Mausul a împlinit 40 de ani

Primul maus pe care Engelbart l-a folosit în cadrul unei demonstraţii, la Fall Joint Computer Conference (FJCC), era realizat din lemn şi avea un singur buton. Numeroase dintre tehnologiile prezentate în cadrul evenimentului respectiv au inspirat crearea de hardware şi software utilizate actualmente pe scară largă.

"A fost un eveniment bun şi totul era real", a spus Jeff Rulifson, actualmente director al grupului de cercetare VLSI al companiei Sun. Rulifson era, în 1968, arhitect şi programator pentru unele dintre aplicaţiile prezentate la FJCC.

Evenimente speciale de celebrare a celei de-a 40-a aniversări a mausului sunt prevăzute în California, numeroşi cercetători aflaţi în spatele modelelor demonstrative originale reunindu-se pentru a marca sărbătoarea.

Mausul, construit de Bill English, l-a ajutat pe Engelbart să demonstreze modul în care fişierele text puteau fi unite, decupate, copiate şi replicate, precum şi noi metode de utilizare a reţelelor de computere, pentru a colabora la diverse proiecte sau pentru a co-edita documente.

Rulifson s-a alăturat grupului pe care Engelbart l-a adunat la Stanford Research Institute din California, după ce s-a întâlnit cu acesta în 1965.

Engelbart vroia să facă în aşa fel încât computerele să fie un ajutor care să potenţeze inteligenţa umană şi să le permită utilizatorilor să opereze mai eficient şi mai productiv.

Demonstraţia din 1968 a utilizat un sistem computerizat numit NLS, dezvoltat pentru a pune ideile avangardiste la acel moment în formă practică.

"Cred că oamenii au rămas cu o fixaţie pe maus. Este un simbol palpabil, însă ideea din spate a fost de a amplasa texte în cadrul sistemului şi de a le da o nouă flexibilitate. Am avut demonstraţii de editare de texte şi hyperlinkuri, pe care le utilizăm şi azi", a spus Rulifson.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici