- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.03.2013, 19:38)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Mai mulţi oameni se sinucid decât mor de foame; suicidul - a 18-a cauză de deces din 235
Studiul "Povara globală a bolilor la nivel mondial" (GBD 2010) arată, pentru prima dată, că mai mulţi oameni se sinucid decât mor de foame, suicidul fiind pe poziţia a 18-a în rândul cauzelor de deces, dintr-un total de 235 analizate, arată medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Urmărește
574 afișări
Medic: Mai mulţi oameni se sinucid decât mor de foame; suicidul - a 18-a cauză de deces din 235 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Între depresie şi stresul de mediu există o legătură cauzală indiscutabilă, ancorabilă într-o relaţie de interacţiune genă-mediu şi relevantă pentru cel ce vrea să trateze şi să vindece boala depresivă în caracterul ei dual, episodic ori cronic. Jurnalul britanic The Lancet a dedicat un număr întreg studiului « Povara globală a bolilor la nivel mondial». Într-un editorial din The Washington Post, medicul şi jurnalistul David Brown rezumă rezultatele studiului, trecând în revistă 235 de cauze separate de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezică la muşcăturile de insecte", a precizat Diaconu, citat într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit medicului, studiul demonstrează, pentru prima oară, că numărul oamenilor care se sinucid este mai mare decât al celor care mor de foame, suicidul fiind pe poziţia a 18-a în rândul cauzelor de deces.
"Oamenii trăiesc mai mult, dar nu au neapărat o sănătate mai bună", indică medicul psihiatru o altă concluzie a studiului.
Acelaşi studiu arată că boala depresivă majoră, ca maladie mintală, este printre tulburările dispoziţiei cu cea mai mare prevalenţă şi morbiditate. De asemenea, stresul este cauză a depresiei, conform cercetării.
"O înţelegere asupra cauzelor şi factorilor predispozanţi pentru depresie este crucială atât pentru medicul curant, dar şi pentru cel care dezvoltă boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica şi expresia biologică a bolii, rămân stresul cotidian şi evenimentele adverse de viaţă", mai spune medicul psihiatru.
Potrivit lui Diaconu, există o legătură puternică între semnele de depresie şi problemele financiare, locative sau maritale, şi mai puţin cele legate de pierderea locului de muncă sau de suferinţa fizică.
"Dintre evenimentele ulterioare unui episod de depresie majoră, cele mai semnificative au fost problemele maritale (la o lună de la debut), cele legale (la trei luni) şi invazia proprietăţii în scop de jaf/ tâlhărie (la trei luni). De departe, moartea unei persoane dragi sau disputa cu o persoană dragă s-au corelat, în luna premergătoare, cu debutul la scurt timp al unui episod depresiv", spune specialistul.
Un alt studiu arată că traumele din copilărie pot cauza depresii la adult.
Astfel, din totalitatea respondenţilor depresivi, aproape jumătate (47,7%) suferiseră cel puţin o traumă în copilărie. Dintre aceştia, 80% au raportat două sau mai multe feluri de traumă, iar fiecare al şaptelea a descris traume complexe, însumând trei sau mai multe feluri de abuz.
În acelaşi context, Gabriel Diaconu este de părere că antidepresivele cele mai moderne, pe lângă eficacitatea crescută, sunt bine tolerate şi nu afectează viaţa sexuală.
În România, platforma online www.depresiv.ro a fost gândită special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Potrivit lui Diaconu, pe acest site sunt disponibile informaţii de la specialişti din domeniul psihiatriei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe