Medicament revoluţionar împotriva cancerului

Cercetătorii britanici au declarat recent că se află pe punctul de produce un medicament pe care îl consideră "Sfântul Graal" al terapiilor împotriva cancerului, ucigând doar celulele bolnave, informează news.sky.com.

Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului Medicament revoluţionar împotriva cancerului

Medicament revoluţionar împotriva cancerului

Olaparib, acest nou medicament revoluţionar, ar putea să salveze viaţa multor persoane care, din cauza moştenirii genetice, prezintă mai mari probabilităţi să dezvolte cancer.

Tratamentele tradiţionale împotriva cancerului, precum chimioterapia, omoară atât celulele sănătoase, cât şi pe cele bolnave, având şi efecte secundare, precum pierderea părului, senzaţia de greaţă şi oboseală extremă.

În schimb, medicamentul Olaparib lasă intacte celulele sănătoase şi este extrem de eficient împotriva tumorilor. Acest medicament are, totodată, efecte secundare uşoare.

"Acesta este cu adevărat «Sfântul Graal» în tratamentul împotriva cancerului, pentru că distruge în mod selectiv celulele canceroase şi le cruţă pe cele sănătoase", a explicat Johann de Bono, de la Institute of Cancer Research (ICR) din Marea Britanie.

Julian Lewis, din Oxford, prezintă o deficienţă genetică, cunoscută sub numele de mutaţia BRCA, care a provocat şi decesul surorii sale, Ruth.

În urmă cu patru ani, Julian Lewis a fost diagnosticat cu cancer la prostată. Testele medicale au relevat faptul că tipul de cancer de care suferea se răspândise în oase, iar acest fapt însemna că Julian Lewis nu era un candidat potrivit pentru a fi operat şi nici pentru a face radioterapie. În momentul în care organismul său a dezvoltat rezistenţă la medicamentele tradiţionale, prognozele despre evoluţia pacientului erau sumbre.

În prezent, însă, Julian Lewis şi alte câteva mii de pacienţi britanici suferind de mutaţiile BRCA1 sau BRCA2 pot să spere din nou, datorită acestui medicament nou.

Produs de ICR în colaborare cu The Royal Marsden Hospital şi AstraZeneca, medicamentul Olaparib se află încă în perioada de testare. Testele preliminarii i-au entuziasmat pe oamenii de ştiinţă.

Julian este unul dintre primii pacienţi care au fost incluşi în programul de testare şi, după doi ani de tratament, tumorile canceroase s-au micşorat.

Două treimi din totalul pacienţilor incluşi în programul de testare, suferind de mutaţiile genei BRCA, au răspuns pozitiv la acest medicament.

Mutaţiile genetice BRCA afectează sub 1% din populaţia Marii Britanii, însă consecinţele lor sunt devastatoare. Această genă mutantă distruge capacitatea celulelor organismului de a se repara singure.

În cazul bărbaţilor suferind de mutaţia BRCA, riscul de apariţie a cancerului la prostată s-a dublat, de la 7% la 15%.

Pentru femei, situaţia este mult mai gravă. Riscul de apariţie a cancerului ovarian a crescut de la 2% la 60%, iar riscul de apariţie a cancerului mamar a crescut de la 10% la 85%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici