Medicamentele pentru slăbit ar putea ajuta persoanele cu dependenţă de alcool - studiu

Injecţiile administrate pentru pierderea în greutate şi tratarea diabetului de tip 2 ar putea ajuta persoanele dependente de alcool sau opioide, potrivit unui nou studiu, relatează joi Sky News.

Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Medicamentele pentru slăbit ar putea ajuta persoanele cu dependenţă de alcool - studiu

Medicamentele pentru slăbit ar putea ajuta persoanele cu dependenţă de alcool - studiu

Cercetătorii au constatat că injecţiile au dus la o rată de intoxicaţie cu alcool cu 50% mai scăzută la persoanele care le luau, comparativ cu cele cărora nu le-au fost prescrise. Ei au constatat, de asemenea, că utilizarea „off-label” a medicamentelor (în moduri de administrare neaprobate) ar putea ajuta persoanele dependente de opiacee.

Într-un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Addiction, cercetătorii au analizat agoniştii receptorilor peptidei-1 de tip glucagon (GLP-1 RA), despre care au spus că includ medicamentul Ozempic şi / sau medicamentele polipeptidei insulinotropice dependente de glucoză (GIP), despre care au spus că includ marca Mounjaro.

Astfel de medicamente pot ajuta la limitarea dependenţelor deoarece, pe lângă faptul că acţionează asupra apetitului, ele afectează şi părţi ale creierului care întreţin comportamentul adictiv, sugerează experţii în sănătate.

Cercetătorii au examinat 817.309 persoane cu antecedente de consum de alcool, dintre care 5.621 aveau o prescripţie pentru un GLP-1 RA sau GIP. Ei au constatat că persoanele cu tulburări legate de consumul de alcool care aveau o prescripţie pentru aceste medicamente aveau o rată de intoxicaţie cu alcool cu 50% mai mică, comparativ cu cei care nu aveau.

Studiul, derulat de Universitatea Loyola din Chicago, SUA, a analizat, de asemenea, 503.747 de persoane cu antecedente de tulburări legate de consumul de opioide, dintre care 8.103 cărora li s-a prescris un GLP-1 RA sau GIP.

Studiul a arătat că persoanele cu această dependenţă cărora li s-au prescris medicamentele respective au un risc cu 40 % mai scăzut de supradoză de opioide.

Rezultatele au arătat că medicamentele „ar trebui investigate ca o nouă opţiune de tratament farmacoterapeutic” pentru persoanele cu „dependenţă de alcool şi opioide”, au declarat autorii studiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici