Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii

În România sunt aproape 2.500 de copii cu diabet, anual fiind descoperit un număr relativ mic de noi cazuri, însă medicii sunt îngrijoraţi de faptul că începe să crească şi la copii prevalenţa diabetului de tip II, care apare în general la persoanele adulte.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii

Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii (Imagine: Mediafax Foto)

"Cei care au peste 100 suferă de disglicemie. Probabil că s-a evitat includerea acestei categogrii, care probabil ar dubla numărul cazurilor care ar trebui asigurate cu medicaţie. Este o decizie mai mult de ordin politic decât de ordin de medical", a spus Ionescu-Târgovişte.

Pentru a evita diabetul, sfatul medicului este ca o persoană să facă mai multă mişcare şi să mănânce mai puţin pentru a-şi păstra greutatea normală. Aproximativ 90-95 la sută dintre diabetici au probleme cu greutatea, iar "peste jumătate din populaţia adultă e supraponderală şi 35 la sută e obeză".

Potrivit lui Ionescu-Târgovişte, în 2009 va fi lansat un program naţional de prevenire a diabetului, care va consta în principal în activităţi de informare şi de educate a oamenilor despre cum să prevină această boală.

De Ziua Modială a Diabetului compania Novo Nordisk a lansat campania "Tranformă diabetul", un proiect de educaţie şi responsabilizare a populaţiei cu privire la gravitatea şi incidenţa diabetului. Acţiunea s-a desfăşurat sub patronajul Camerei Deputaţilor, beneficiind şi de sprijinul Societăţii Române de Diabet.

În Parcul Unirea au fost instalate trei corturi unde cei interesaţi îşi pot testa glicemia şi pot primi o consultaţie gratuită de la un diabetolog şi li se alcătuieşte un regim alimentar personalizat de specialişti în nutriţie. Însă din 2009 vor fi lansate mai multe programe educative pe această temă.

În prezent una dintre problemele pe care le implică diabetul la nivel global este aceea a costurilor sanitare directe ale bolilor legate de diabet, care se situează potrivit unor estimări ale Organizaţiei Măndiale de Sănătate, între 2,5 la sută şi 15 la sută din bugetul anual al unei ţări alocat sănătăţii. În România în 2006 a fost alocat un buget de doar 90 de milioane de eruo, ceea ce reprezintă 2 la sută din bugetul destinat sănătăţii în 2006.

Într-o generaţie prevalenţa diabetului a crescut de şase ori pe plan mondial. Estimările arată că 246 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet şi până în 2025 se aşteaptă ca numărul să crească la 380 de milioane de oameni. Iar peste 50 la sută dintre oamenii cu diabet nu sunt conştienţi de condiţia lor.

Diabetul zaharat de tip II este o afecţiune în care organismul are un nivel ridicat al zaharurilor sau al glucozei în sânge. La diabetul zaharat de tip II, organismul poate să nu producă suficientă insulină (hormon care ajută organismul să utilizeze glucoza), insulina pe care o produce poate să nu funcţioneze cum ar trebui, sau organismul poate produce prea multă glucoză.

Pacienţii cu această afecţiune pot să dezvolte boli cardiace, ale rinichilor, orbire, probleme vasculare sau neurologice ce pot conduce la amputări, şi se pot situa la un grad sporit de mortalitate.

Diabetul Insulinodependent sau de tip I este diabet juvenil pentru că debutează in copilarie sau adolescenţă, apărând foarte rar la adulţi până în 40 de ani. Poate apărea de la sugar până la adultul tânăr. Este acea forma a diabetului în care viaţa copilului depinde de injectarea zilnică obligatorie a insulinei.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici