Meditaţia chineză ameliorează funcţionarea creierului

O tehnică de meditaţie inspirată de principiile de bază din medicina tradiţională chineză permite ameliorarea funcţionării creierului, potrivit unui studiu publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite.

Urmărește
69 afișări

Această tehnică, denumită "gimnastică integrată a corpului şi a spiritului" (IBMT), ameliorează conectivitatea cerebrală, "dopând" funcţionarea unei zone din creier care îi ajută pe oameni să îşi ajusteze comportamentul în funcţie de ceea ce doreşte să realizeze, au explicat autorii studiului.

IBMT a fost adaptată pe baza principiilor din medicina tradiţională chineză în anii '90 în China, unde mii de persoane o practică. Recent, tehnica IBMT a început să fie predată studenţilor de la Universitatea Oregon din Statele Unite.

Acest curs face parte din studiul coordonat de Tang Yi-Yuan de la Universitatea de tehnologie din Dalian din China, în colaborare cu psihologul Michael Posner de la Universitatea Oregon.

La acest studiu au participat 45 de studenţi - 28 bărbaţi şi 17 femei. Totodată, 22 dintre voluntari au efectuat un antrenament în tehnica IBMT, iar 23 de voluntari au alcătuit grupul de control.

Cercetătorii au utilizat tehnica imagisticii prin rezonanţă magnetică ce permite monitorizarea fibrelor nervoase care fac legătura între diferite zone ale creierului, înainte şi după şedinţele de meditaţie.

Aceste observaţii au relevat o serie de modificări în ceea ce priveşte conectivitatea cerebrală după şase ore de meditaţie IBMT, ale cărei efecte devin considerabile după 12 ore de exerciţii, au precizat autorii studiului. Nicio modificare nu a fost identificată în grupul de control - care nu a participat la şedinţele de IBMT.

Modificările cele mai intense au fost observate în zona cerebrală denumită circumvoluţiune cingulată anterioară care reglează emoţiile şi comportamentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici