Meditaţia zen, remediu pentru durere

Meditaţia zen contribuie la creşterea volumului cortexului cerebral şi la reducerea sensibilităţii faţă de durere, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Montréal , într-un studiu publicat în revista Emotion, editată de American Psychological Association.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Meditaţia zen, remediu pentru durere

Meditaţia zen, remediu pentru durere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oamenii de ştiinţă au comparat grosimea cortexului (materia cenuşie) la persoanele adepte ale meditaţiei zen, dar şi la unele care nu practică acest tip de meditaţie, şi au descoperit că această disciplină seculară are capacitatea de a stimula zona centrală din creier care regularizează durerea.

Acest rezultat confirmă concluziile unui studiu anterior, efectuat de cercetătorii aceleiaşi universităţi canadiene.

Oamenii de ştiinţă au recrutat 17 adepţi ai meditaţiei zen şi alţi 18 voluntari neiniţiaţi în această practică şi au măsurat sensibilitatea lor faţă de durere, prin aplicarea unei plăci încălzite pe picioarele acestora, înregistrând în acelaşi timp structurile lor cerebrale cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IMR).

Potrivit rezultatelor IMR, regiunile centrale din creier care regularizează fluxul emoţiilor şi durerea aveau o grosime considerabil mai mare la adepţii meditaţiei zen decât la persoanele neiniţiate.

În ceea ce priveşte toleranţa la durere, în cursul studiului precedent, mai mulţi adepţi ai meditaţiei au tolerat temperatura maximă indusă în acea placă (53 de grade Celsius). Niciunul dintre voluntarii aparţinând grupului de neiniţiaţi nu a putut să reziste până la această temperatură maximă.

Cercetătorii atribuie diminuarea durerii unei respiraţii mai lente, de 12 respiraţii pe minut, la adepţii meditaţiei zen, comparativ cu 15 respiraţii pe minut pentru voluntarii din celălalt grup.

Cercetătorii canadieni au constatat o scădere, în medie, cu 18% a intensităţii durerii la adepţii meditaţiei zen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici