Rezultatele acestei analize a 11 teste clinice, realizate pe 12.000 de pacienţi, sugerează faptul că rolul calciului în tratamentul contra osteoporozei ar trebui să fie reevaluat, au declarat cercetătorii americani şi neozeelandezi, autorii studiului.
Potrivit acestei analize, administrarea de comprimate de calciu este asociată cu o creştere a riscului de maladii cardiace cu 25-30%.
Studiul nu a evidenţiat, însă, o creştere semnificativă a mortalităţii, au precizat autorii.
Comprimatele de calciu sunt în mod curent prescrise pentru a reduce riscul de fractură osoasă la persoanele în vârstă. Un studiu recent a relevat faptul că ele ar putea să crească riscul de infarct în cazul femeilor.
Pentru a afla mai multe informaţii, o echipă de cercetători, coordonată de Ian Reid de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, a realizat o meta-analiză (analiză a unei serii de studii).
Creşterea moderată a riscului cardiac subliniată de autori este independentă de vârstă, sex şi tipul suplimentului de calciu.
În schimb, alimentele bogate în calciu nu sunt asociate cu un risc sporit de apariţie a unor maladii cardiovasculare.
Suplimentele cu calciu sunt, în plus, puţin eficiente în prevenirea fracturilor osoase şi nu reduc mortalitatea. Cel puţin 20% dintre pacienţii în vârstă mor în primul an după ce au suferit o fractură de şold, potrivit specialiştilor din domeniu.