- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (30.09.2008, 20:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mentalitatea de turmă decide în timpul crizei financiare
Mentalitatea de turmă decide în timpul crizei financiare, întrucât oamenii urmăresc acţiunile adoptate de majoritate în contextul mediului dominat de incertitudine şi risc, potrivit unor experţi în studiul comportamentului uman.
Urmărește
189 afișări
Mentalitatea de turmă decide în timpul crizei financiare
Studiile realizate asupra creierului şi comportamentului oamenilor indică în mod clar că aceştia nu mai ascultă adesea de propria gândire logică atunci când informaţiile sunt puţine şi pericolul iminent, încercând să observe ceea ce fac ceilalţi.
Neuroeconomistul Gregory Berns, de la Universitatea Emory din Atlanta, efectuează analize medicale pentru a testa răspunsurile oamenilor la diverse scenarii, studiind astfel tiparele activităţii creierului. Potrivit unuia dintre tiparele evidente, "centrul fricii" reacţioneză când persoanele nu sunt sigure şi încep să se îndoiască de propria gândire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Grupul schimbă modul în care priveşte lumea într-o anumită măsură. Creierele noastre sunt cu adevărat conectate pentru a accepta opinia grupului legată de lume", a continuat Berns.
În acest caz, efectul de turmă ar putea să nu aibă un sens pozitiv, a declarat Paul Zak, de la Centrul pentru Studierea Neuroeconomiei de la o universitate din California.
"Există reacţia exagerată în cadrul mentalităţii de turmă. Unul dintre colegii mei chiar şi-a retras banii de la Washington Mutual în urmă cu câtvea săptămâni", a afirmat Zak.
Guvernul SUA a preluat companiile de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, banca de investiţii Lehman Brothers Holdings a dat faliment, Washington Mutual s-a prăbuşit, iar Bank of America a cumpărat Merrill Lynch.
Camera Reprezentanţilor a surprins luni atât pieţele financiare, cât şi opinia publică, respingând programul de salvare a sistemului financiar propus de administraţia Bush, care presupune alocarea a 700 miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea datoriilor acumulate de companiile americane în timpul crizei creditelor ipotecare.
Zak consideră că reacţiile sunt logice.
"Sunt în realitate nişte imitatori hiper-sociali. Învăţăm aproape în întregime unii de la alţii. Este dificil să separăm zvonurile de fapte, în special în contextul acestor pieţe complexe", a adăugat Zak.
Berns a refuzat să dea sfaturi despre cum ar trebui oamenii să depăşească cu bine condiţiile actuale de pe piaţă.
"Nu sunt un geniu în sectorul financiar. Ştiu că atunci când milioane de oameni de pe piaţă înnebunesc, acest comportament afectează propria gândire şi impulsionează la adoptarea unui comportament asemănător mulţimii", a arătat Berns.
De asemenea, Zak ştie ce face: "Cumpăr acţiuni".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe