- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (28.08.2008, 23:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mesajele subliminale influenţează alegerile individuale
Mesajele subliminale pot influenţa parţial alegerile şi deciziile individuale, potrivit unui studiu realizat în Franţa şi publicat, joi, în revista de specialitate americană Neuron.
Urmărește
306 afișări
Mesajele subliminale influenţează alegerile individuale
Studiul, realizat de Mathias Pessiglione de la Inserm (Institututul naţional de cercetare medicală, Franţa), în colaborare cu cercetătorii britanici, demonstrează că este posibil, graţie unui sistem de recompense, să condiţionezi alegerile unui individ, într-o oarecare măsură.
Studiul a fost realizat cu ajutorul mai multor desene abstracte pe care voluntarii nu le-au perceput niciodată până atunci conştient.
La sfârşitul anilor '50, publicitarii americani au susţinut că au înregistrat creşteri ale vânzărilor transmiţându-le telespectatorilor mesaje subliminale, de tipul "mănâncă popcorn", însă ulterior au recunoscut că de fapt nu s-a întâmplat nimic. "Nu s-a demonstrat niciodată până în prezent că efectele subliminale au o influenţă asupra alegerilor şi deciziilor voluntare ale subiecţilor", a declarat Mathias Pessiglione.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Totodată, acesta a precizat că există un efect, dar nu unul major şi că nu vede ce fel de aplicaţii ar putea avea mesajele subliminale în domeniul comercial. "Publicitatea care arată direct produsul este mult mai eficace", a spus acesta.
În schimb, Pessiglione crede că mesajele subliminale ar putea aduce lămuriri în cazul unor patologii, precum sindromul Tourette sau maladia Parkinson, în cazul cărora unele mecanisme de învăţare inconştientă sunt, probabil, afectate.
Studiul a fost realizat pe 20 de britanici, cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, ei urmând sa aleagă dacă apasă sau nu pe un buton aflat în faţa lor. Dacă nu apăsau pe buton, nu câştigau nimic. Dacă apăsau pe buton, puteau să obţină o recompensă financiară sau să piardă suma de un euro.
Cercetătorii au utilizat un sistem de recompense şi pedepse financiare pentru a le condiţiona alegerile. La fiecare încercare, un indiciu ascuns (desen abstract) apărea în faţa ochilor voluntarilor pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să nu poată fi perceput conştient de subiecţi. În realitate, unul dintre indicii subliminali anunţa recompensa şi celălalt pedeapsa. După o perioadă de timp, voluntarii apăsau mai mult (semnificativ din punct de vedere statistic), la indiciul ce anunţa recompensa decât la cel care anunţa pedeapsa.
Până în prezent, studiile serioase efectuate asupra publicităţii prin mesaje subliminale nu au fost concludente. Însă, se ştie că creierul uman poate reacţiona la anumiţi indici ce nu pot fi percepuţi în mod conştient.
Folosind tehnica rezonanţei magnetice nucleare, Mathias Pessiglione şi colegii săi au identificat o serie de componente ale circuitului cerebral care operează condiţionarea subliminală. Activarea straitumului (un ganglion subcortical) permite diferenţierea progresivă a indiciilor recompensei de cei ai pedepsei, influenţând alegerile subiecţilor fără ca aceştia să realizeze acest lucru.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe