- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (14.09.2015, 15:12)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Met Office: Următorii doi ani vor fi cei mai fierbinţi, de la începutul măsurătorilor meteorologice
Următorii doi ani vor fi cei mai fierbinţi de pe Terra, de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunţat, luni, reprezentanţii Serviciului naţional de meteorologie din Marea Britanie (Met Office), citaţi de bbc.com.
Urmărește
1177 afișări
Met Office: Următorii doi ani vor fi cei mai fierbinţi, de la începutul măsurătorilor meteorologice (Imagine: Shuttesrtock)
Noul raport întocmit de Met Office arată că o serie de schimbări majore sunt în plină derulare în cadrul sistemului climatic global, iar gazele cu efect de seră vor avea un impact tot mai mare asupra tendinţelor naturale ale climei de pe planeta noastră.
Studiul meteorologilor britanici a evidenţiat o nouă manifestare a fenomenului El Nino, în desfăşurare în Oceanul Pacific, care va determina o încălzire globală a climei.
Cu toate acestea, verile din Europa ar putea deveni ceva mai reci, pentru o vreme, în timp ce restul Globului se va încălzi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
De asemenea, oamenii de ştiinţă au confirmat faptul că, în 2015, temperatura medie de la suprafaţa Terrei a atins - sau este foarte aproape - niveluri record (0,68 grade Celsius peste media perioadei 1961 - 1990).
Profesorul Stephen Belcher, directorul Centrului Hadey administrat de Met Office, a declarat: "Ştim deja că o serie de tipare naturale contribuie la creşterea temperaturilor globale în anumiţi ani, dar temperaturile foarte ridicate înregistrate până acum în acest an indică un impact continuu al gazelor cu efect de seră rezultate din activităţi umane".
"Ţinând cont de posibilitatea ca şi anul viitor să fie la fel de cald, este evident că tiparul climei noastre va continua să se schimbe", a adăugat profesorul britanic.
Rowan Sutton, profesor la Universitatea Reading, care a analizat acest raport, a spus: "Dacă nu se va produce o erupţie vulcanică uriaşă, este foarte probabil ca, pe plan global, 2014, 2015 şi 2016 să se regăsească pe lista celor mai calzi ani înregistraţi vreodată".
"Asta nu este o întâmplare. Asistăm deja la efectele pe care le are energia care se acumulează în mod constant în oceanele şi atmosfera Terrei, din cauza gazelor cu efect de seră", adăugat savantul britanic.
Oamenii de ştiinţă consideră că efectele creşterii concentraţiei de CO2, în combinaţie cu tendinţa naturală de încălzire pe termen lung a oceanelor au făcut ca actualul sistem climatic al planetei să devină unul extrem de interesant. Ei se aşteaptă ca o serie de schimbări majore să fie în derulare şi să se manifeste în viitorul apropiat.
Două fenomene care afectează modelele climatice pe termen scurt şi mediu se produc în Oceanul Pacific. El Nino apare atunci când un curent oceanic din Pacific îşi inversează direcţia de înaintare, în medie la fiecare cinci ani, aducând ploi în cantităţi mari în zonele care sunt în mod obişnuit afectate de secetă şi secetă în zonele în care de obicei plouă. El Nino tinde să ducă la o creştere a temperaturilor mondiale.
Evoluţia actuală pare să fie similară cu El Nino din 1988, care a cauzat o depigmentare severă a coralilor şi pagube uriaşe la nivelul circuitului mondial al apei. Fenomenul actual ar putea duce la o creştere a riscului de secetă în Africa de Sud, Asia de Est şi Filipine - şi să aducă inundaţii în America de Sud.
Unul dintre aspectele pozitive ar putea consta în încheierea perioadei de secetă severă cu care s-a confruntat statul american California în ultimii patru ani.
O a doua schimbare naturală se referă la o modificare a modelelor pe 10 ani de evoluţie a temperaturii din Pacificul de Nord - Pacific Decadal Oscillation / PDO. Acest proces s-a aflat în ultimii ani în faza sa "rece", determinând, potrivit experţilor de la Met Office, apariţia unei perioade de pauză în ceea ce priveşte creşterea temperaturii atmosferice medie pe parcursul ultimului deceniu. Acum, procesul va intra în faza sa "caldă", care, în mod tipic, va duce la încălzirea planetei.
Însă există încă un factor de climă important. Cele două fenomene menţionate mai sus ar putea fi stopate, parţial, de tiparul de temperatură din Atlanticul de Nord (Atlantic Multidecadal Oscillation/ AMO), care va intra în faza lui "rece".
Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit, recent, felul în care aceste mari tipare oceanice tind să tempereze sau să accelereze încălzirea globală provocată de om. "Partea pe care nu o înţelegem încă se referă la competiţia dintre acei factori majori - acesta este aspectul la care lucrăm acum", a spus profesorul Sutton.
Schimbările climatice care se produc în Atlantic înseamnă că Europa va deveni puţin mai rece şi mai uscată în timpul verii, timp de un deceniu - însă numai dacă tendinţa manifestată în Atlantic nu va fi anulată de tendinţele din Pacific. Deocamdată, cercetătorii nu pot să identifice tendinţa care se va impune.
O răcire a Oceanului Atlantic ar determina o refacere a calotelor de gheaţă din zonele arctice.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20